Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malou Adrianku (6) po porodu téměř hodinu resuscitovali: Doteď téměř nechodí a nemluví

Autor: jel - 
17. ledna 2021
05:01

Hroznou životní zkušeností si prošli rodiče malé Adrianky v den jejího porodu. Holčička měla přijít na svět naplánovaným císařským řezem. Jen několik hodin před zákrokem však maminka začala krvácet a musela na porodní sál ihned. Hrozilo, že nepřežije ani ona ani její miminko. Obě to nakonec zvládly, avšak Adrianka si nese dodnes následky. Aby mohla mluvit a chodit jako ostatní děti, potřebuje nákladnou rehabilitaci. Tu však pojišťovny téměř neproplácí.

„Tatínek Adrianky je lékař a porod měl v plánu jen sledovat a podporovat svoji ženu. Když však dcerku vyndali na světlo téměř mrtvou, vzal ji do rukou a začal ji za pomoci kolegů déle než hodinu resuscitovat,“ popsala rodina hrozivý okamžik. V tutéž chvíli měla totiž velké komplikace také maminka, krvácela do dutiny břišní. Ona i holčička nakonec těžký porod přežily, na zdravotním stavu malé Adrianky se ale bohužel komplikovaný porod podepsal.

Kvůli postižení mozku, které vzniklo přidušením během náročné cesty na svět, holčička téměř nechodí a nemluví. Přestože je velká bojovnice a vytrvale se snaží postavit, je to pro ni těžké. Pomáhá jí v tom chodítko i speciální ortézy, nejvíce by ovšem pomohla rehabilitace. 

Primářka Neurorehabilitační kliniky AXON je přesvědčena, že díky terapii by Adrianka mohla chodit a mluvit jako ostatní děti. Bohužel nejde o levnou záležitost a pojišťovny ji nehradí. Rodina tak pro ni poprosila o pomoc také prostřednictvím sbírky. 

Problém je i to, že statečnou holčičku nepřijali do žádné školky, kam ji rodiče chtěli dát, aby se více socializovala. Zřejmě byl problém v tom, že má do žaludku zavedený umělý vstup PEG. „Možná proto je ve společnosti cizích lidí bojácná, ale se svými sourozenci a kamarády je veselá jako ostatní děti. Ráda maluje, chodí do přírody nebo do zoo a plave,“ napsala rodina. Na rehabilitaci pro Adrianku může přispět každý na stránkách nadačního fondu Donio.

Adriančin tatínek musel nakonec zapojit při porodu i své odborné znalosti. Svou partnerku ale může u porodu významně podpořit každý muž, i laik.

frantacizek ( 17. ledna 2021 08:37 )

hezká holčička

Zobrazit celou diskusi