„Moji kamarádi a lidi, kteří nás mají rádi, nám to přejou. Musím říct, že tam bylo 99,9 procent nádherných přání, že to lidi potěšilo. Samozřejmě že tam byli kverulanti, ale těm já bych nevěnovala žádnou pozornost. Protože když ti přejou něco zlého, nebo tě proklínají, tak si myslím, že spíš ten problém je u nich. Dokonce někdo napsal, že by mi přáli postižené dítě,” prozradila Vendula v pořadu Showtime na CNN Prima News.

Nevšímejte si toho

Navzdory všem nepřejícím škarohlídům ji plně podporuje profesor Pavel Calda (63) z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. A vůbec ne proto, že to byl on, kdo na svět přivedl císařským řezem dceru Klárku, kterou měla Vendula s prvním manželem, hitmakerem Karlem Svobodou (†68), a která bohužel zemřela v pěti letech na akutní leukemii. Nebo že přivedl také na svět Jakuba (14), syna Venduly a Karla Svobodových, který byl doslova vymodlený. „Vendule moc přeju, aby jim to všechno vyšlo a dítě bylo zdravé,“ řekl deníku Aha! profesor Calda s tím, že reakcí závistivých žen si Vendula nemá vůbec všímat.

Věk není rozhodující

„Není pravda, že svým věkem ohrožuje své ještě nenarozené dítě. Pokud žena ještě menstruuje a občas má ovulaci, proč by nemohla být těhotná? Navíc, když je k tomu fyzicky i psychicky v dobré kondici,“ zdůraznil uznávaný gynekolog, porodník a genetik. „O Vendulině těhotenství se teď všude mluví jenom proto, že je známá. Víte, kolik let je také mým rodičkám? Věk opravdu není rozhodující. Zvlášť, když žena porodila své první dítě mezi dvacátým a třicátým rokem,“ řekl profesor Calda.

Pokud žena otěhotní už ve zralejším věku, důležité jsou prý testy, které spolehlivě už teď dokážou odhalit, zda je nenarozené dítě v pořádku. „Velmi důležité jsou testy na Downův syndrom,“ podotkl gynekolog. A celou věc uzavírá slovy: „Víte, kolik je v dnešní době průměrný věk dožití u žen? 81 let! Tak v čem hledat problém?“

Těhotenská rizika?

Jak je to s těhotenskými riziky? Co v průběhu těhotenství u starší rodičky hrozí a co musí lékaři pečlivě sledovat? „Když žena plánuje ve věku 45 let a výše těhotenství, doporučujeme, aby si nechala udělat test na cukrovku, EKG, interní vyšetření a mamografii. Hrozí větší riziko vysokého tlaku a větší riziko těhotenské cukrovky,“ soudí MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic, podle něhož bude porod nejspíše probíhat císařským řezem.

„Cílem je, aby dítě i matka byly v pořádku. Dobře naplánovaný císařský řez má pro ženu a dítě menší riziko než přirozený porod. A lze očekávat, že závěr těhotenství dá organismu zabrat. Přirozený porod je pro ženu ve 48 letech přece jen zátěž,“ uzavírá Machač, podle něhož je šance, že žena ve 48 letech otěhotní, velmi nízká, jen v jednotkách promile. „Hlavně je potřeba si uvědomit, že i když žena otěhotní, pořád je tam u více než 80 procent plodů riziko potratu z důvodu genetických problémů,“ vysvětluje gynekolog.

VIDEO: Otevřený rozhovor těhotné Venduly Pizingerové! Kde otěhotněla, a bude to kluk nebo holka? 

Video
Video se připravuje ...

Otevřený rozhovor těhotné Venduly Pizingerové! Kde otěhotněla, a bude to kluk nebo holka? Markéta Reinischová, Lukáš Červený, instagram

Fotogalerie
36 fotografií