Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letuška prožila nejhorší rok života: Kvůli covidu přišla o práci, tatínka a teď i o dům

Autor: ran - 
1. ledna 2021
05:30

Pro těhotnou mámu dvou dětí Keiru Sandedovou (34) znamenal rok 2020 jeden karambol za druhým. Hřeb všemu udělal požár, kvůli němuž teď musejí za provizorní bydlení platit čtyřikrát víc než dosud. Kromě toho kvůli krachu turistického odvětví z práce vyhozená letuška v tomto roce pochovala svého tatínka, zemřelého s covidem-19. Na Vánoce se ani neviděla s dětmi, protože jí zjistili koronavirus a ona svátky strávila v karanténě.    

Bývalá letuška Keira Sandedová z britského města Newhaven v hrabství East Sussex nebude na rok 2020 vzpomínat v dobrém. „Tenhle rok se nepovedl,“ vzdychá Keira. „Ty věci přicházely jako naschvál ráz na ráz, jedna po druhé.“

Nejdřív ji vyhodili pro nadbytečnost po 13 letech z práce v letecké společnosti, pak jí onemocněl otec covidem-19 a zemřel. Několik dní před Vánoci koronavirus objevili i u ní a ona s přítelem, který byl v té době zrovna nemocný, strávila svátky v karanténě. Děti šly k babičce a Vánoce tak musely strávit bez rodičů. Uvidí se s nimi poprvé po 14 dnech až v sobotu 2. ledna.

Slavit ale moc neměli co. 25. prosince vyhořeli po manipulaci s troubou. Než se stačili po pečení postarat o to, zda je všechno v pořádku, oba podle webu deníku Daily Mail unavení usnuli a vzbudily je teprve šlehající plameny v kuchyni. Na hašení už bylo pozdě. Z osobních věcí nezachránili nic, jen oblečení, které měli té nešťastné noci na sobě. Teď je čeká pár měsíců života v provizoriu, protože dům je neobyvatelný. Zda i za jejich únavu může koronavirus, není ovšem jisté.

Keira je v 5. měsíci s třetím dítětem, i proto její příběh chytil za srdce nejen obyvatele jejího města, ale i jeho vedení a starostu. Její syn Cayden Taylor (11) a dcera Miley Taylor (9) novou situaci zvládají, mají ale spolu s rodiči obavu, že přijdou o svého psího domácího mazlíčka. Toho totiž v novém bydlení majitelé nechtějí, ačkoli za ně budou muset platit 1 700 liber (téměř 50 tisíc korun) namísto necelých 13 tisíc, které je stálo bydlení dosavadní. Nikde jinde je totiž kvůli pozitivnímu testu na koronavirus vzít nechtějí. 

Děti ještě netuší, že milovaného psíka teď možná dlouho neuvidí. A maminka neví, jak se k tomu děti postaví. Sdělit jim tuhle novinu se totiž teprve chystá. „Máme ho od štěňátka. Po požáru se děti jako na první věc ptaly právě po něm,“ říká Keira. Podpora města ji ale upřímně dojala. Na účet založený její sestrou na webu gofundme.com rodině lidé naposílali v přepočtu už 40 tisíc korun a posílají jim i věci každodenní potřeby.    

Vedení města je s nimi v kontaktu a oni vědí, že se na radní mohou kdykoli obrátit, kdyby něco potřebovali. Město bylo nápomocno při hledání nového bydlení a je připraveno rodině pomáhat i nadále, třeba s žádostmi o finanční pomoc z fondu pro mimořádné události. „Podpora od města a dalších lidí byla ohromná,“ chválí si spolupráci Keira.      

villon ( 1. ledna 2021 12:21 )

Může se trochu víc svlíknout a vydělávat na fotkách. Za těhulácký břicho s kozama zaplatí nejden úchylák pár centů, naskáče to a aspoň na podnájem to hodí.

frantacizek ( 1. ledna 2021 09:35 )

to mě mrzí, na některé to dolehlo příliš, snad se vše otočí k dobrému

Pink ( 1. ledna 2021 05:56 )

Když si podobní lidé jako ona užívají blahobyt,tak jsou ticho,ale jak jednou mají nějaký problém,tak hned fňukají a zviditelńují se,kde se jen dá.

Zobrazit celou diskusi