Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcinace sama o sobě nestačí, varoval epidemiolog. Roušky budou potřeba ještě roky?

Autor: Darina Jíchová - 
5. července 2021
20:20

Austrálii v posledním týdnu vyděsila nová ohniska covidu-19. Ve strachu, že by se v zemi mohla rozšířit nebezpečná a nakažlivější varianta delta, mnohé australské státy vyhlásily lockdown. K protinožcům se tak zase vrátily restrikce, u kterých si Australané mysleli, že od nich už mají klid. K jejich překvapení navíc epidemiolog Tony Blakely z Univerzity v Melbourne naznačil, že některá opatření můžou zůstat v platnosti i několik let, uvedl list Daily Mail.

Podle Blakelyho vakcinace nebude k návratu do „předpandemického normálu“ stačit a některá opatření jako třeba nošení roušek bude muset zůstat i několik let. Zdůraznil, že k otevření hranic a povolení vstupu zahraničních cestovatelů mimo koridor s Novým Zélandem bude nutné zachovat některá z omezení přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19. Blakely se zmínil například o pravidelném přeočkování.

Očkování je nezbytné, ne však dostačující

Sociální distancování, povinné nošení roušek, QR kódy pro trasování, přeočkování, to jsou podle epidemiologa restrikce, které v Austrálii budou platit i po konci pandemie.

Blakely rovněž zdůraznil, že pokud by se skutečně důsledně nařízení dodržovala, dalo by se vyhnout i případným budoucím lockdownům. „V tomto okamžiku se plně soustřeďujeme na vakcinaci. Očkování lidí je nezbytné, ale není dostačující,“ vysvětlil odborník.

„Samotná vakcinace automaticky neznamená kolektivní imunitu, neznamená to ani, že můžeme bezstarostně zahodit roušku, objímat každého druhého a otevřít hranice. Bohužel je to tak. Až otevřeme hranice, bude muset proočkovanost být nejméně na 60 procentech, nejlépe na 80 procentech. Budeme muset dál trasovat, nosit roušky v hromadné dopravě a místech s větší koncentrací setkávání,“ nastínil Blakely.

Důležité bude očkování dětí

„Bude muset zůstat i sociální distancování, opakuju, vakcinace samotná nestačí,“ klíčové je podle něj také co nejdříve naočkovat děti proti covidu-19. „Děti jsme zatím neočkovali, ani se o tom u nás moc nemluví. Odhaduju, že děti mezi pěti až 16 lety budeme očkovat v období mezi přelomem roku a Velikonoci,“ dodal Blakely. „Bude to zajímavá debata a rozhodnutí. Děti se covidem-19 tolik nenakazily. Bude to na rodičích,“ epidemiolog upozornil na to, že pokud by děti byly jedinou neočkovanou skupinou, mohla by se z covidu-19 stát dětská nemoc.

Jeho komentáře přišly v reakci na prohlášení premiéra Scotta Morrisona, který představil plán rozvolňování. Ten je zatím v první fázi, která se soustřeďuje na očkování dospělé populace. Do konce roku bude omezená mezinárodní doprava o 50 procent.

Jak to bude s rozvolňováním?

Druhá fáze by měla přinést otevření hranic pro plně očkované zahraniční turisty, Morrison doufá, že tato etapa odstartuje s počátkem roku 2022. Pro fázi tři a čtyři ještě neexistuje časová osa, nicméně tyto etapy by měly znamenat totální rozvolnění všech restrikcí a omezení. Morrison však upozornil, že bude klást důraz na to, aby zůstalo testování na covid-19 u všech lidí přijíždějících do Austrálie.

Specialista na infekční nemoci Greg Dore oponoval tím, že cestovní omezení by měla být zrušena pro všechny plně očkované osoby, ať už zahraniční turisty, nebo Australany, kteří chtějí vycestovat. „Lidé, kteří jsou plně očkování, by měli být schopni bez výjimek opustit Austrálii. Nyní, ne za měsíc nebo příští rok,“ prohlásil Dore. Plán rozvolňování premiéra Morrisona sklidil smíšené reakce.

Důležitost roušek

Epidemiolog Blakely však varoval, že cesta k návratu bude dlouhá. On sám se domnívá, že hranice se otevřou už ke konci tohoto roku, nebo příští rok. Roušky a trasování podle něj zůstanou nejméně ještě dva roky.

„Prostě to potrvá několik let, než se svět vrátí do stavu, jaký byl v roce 2019. Situace není černobílá, něco se může změnit. Máme nová ohniska, ale nemáme mnoho případů,“ podotkl Blakely. Svůj komentář uzavřel s tím, že roušky musí zůstat, jejich předčasné odložení podle něj ohrožuje celou společnost.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MichalM ( 5. července 2021 22:07 )

Co to melete za nesmysly. Už to máte dávno odpískat, přestat se populisticky ukazovat a už se musí normálně žít. Zas na to přijdete jako poslední. Dojde někomu, že už to jiný nebude. Ale tady frčí zastrašování atd.

Jirik-ta ( 5. července 2021 21:40 )

No a v Anglii tam už mají také jasno a tady se teprve vyjasní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa