Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Kanárů a Slovenska se Češi vrátí snadněji. Izrael „zezelenal“ a návrat z něj bude bez omezení

Autor: ČTK - 
7. května 2021
16:20

Od pondělí 10. května se do kategorie zemí s nejnižším covidovým rizikem, po jejichž návštěvě se na turisty nevztahují žádné zvláštní požadavky, přesune Izrael. Přidá se k dalším státům v zelené barvě - Vatikánu, Austrálii, Jižní Koreji, Novému Zélandu, Singapuru a Thajsku. Oranžové, tedy se střední mírou rizika nákazy koronavirem, budou na cestovatelské mapě nově Slovensko a Kanárské ostrovy. O změnách podmínek pro cestování v době covidové epidemie v pátek informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

V oranžové kategorii středního rizika už nyní figuruje Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko a Baleárské ostrovy. Pro návrat ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy bude nutný test, jenž musí být pořízen ještě před návratem do Česka, jen pro turisty, kteří se budou vracet veřejnou dopravou.

Kromě toho mají nadále z preventivních důvodů lidé, kteří se vrátili ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, povinnost nosit po dobu 14 dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech. Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test na koronavirus, a to nejpozději do pěti dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve pátý den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí lidé po návratu ze zahraničí zůstávat v izolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Do červené kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy patří stále Belgie, Bulharsko, Dánsko, Itálie, Monako, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Polsko, Estonsko, Maďarsko, Rumunsko, Řecko, Německo, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko a San Marino.

Před návratem z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území Česka.

Vzhledem k výskytu nových mutací a komunitnímu šíření napříč Evropou úřady doporučují odložit cesty, pokud nejsou nezbytné. Z důvodu možného šíření nových variant viru zakázalo ministerstvo zdravotnictví cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Jde o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambii a Zimbabwe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa