Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnici došel kyslík, 22 pacientů s covidem zemřelo. Indie řeší i smutný rekord

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
21:54

Indie oznámila za posledních 24 hodin 295 041 nových případů nákazy koronavirem a 2023 úmrtí spojených s covidem-19, oba údaje jsou dosud v této zemi nejvyšší za den. Informovalo o tom dnes indické ministerstvo zdravotnictví. Indická vláda rovněž dnes uvedla, že v nemocnici ve státě Maháráštra zemřelo nejméně 22 pacientů poté, co jim došel kyslík kvůli jeho úniku ze zásobníku. V nemocnici se léčí lidé s covidem.

„Kyslík ze zásobníku začal během jeho doplňování unikat, což způsobilo smrt 22 pacientů,“ prohlásil vládní představitel ze západního státu Maháráštra. Zásobování dalších pacientů kyslíkem se zhruba po čtvrthodině podařilo obnovit. Na kyslík bylo podle místních médií v nemocnici připojeno více než 170 lidí.

Počet potvrzených nákaz v Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, je za poslední den zhruba šestkrát vyšší než před měsícem. Podobně vysoká čísla nových infekcí hlásí indické ministerstvo už několik dní. V úterý oznámilo 259 170 nových infekcí; o den dříve přibylo 273 810 nákaz, což bylo dodneška nejvíce za den od počátku pandemie.

V Indii se dosud potvrdilo 15,6 milionu nakažených koronavirem, což je nejvíce po Spojených státech. Úmrtí spojených s covidem-19 eviduje Indie na 182 550, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě ve srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Při přepočtu denních přírůstků na 100 000 obyvatel v Indii ale stále přibývá jen asi desetina nakažených za den ve srovnání s lednovou nejhorší epidemickou situací v České republice. V přepočtu na obyvatele nicméně Česká republika provedla od začátku pandemie téměř osmkrát více testů, než bylo provedeno v Indii.

„Před několika týdny jsme měli situaci pod kontrolou, ale druhá vlna přišla jako hurikán,“ prohlásil v televizním projevu v úterý indický premiér Naréndra Módí. Indy vyzval, aby omezili vycházení a dodržovali opatření vyhlášená některými místními úřady.

Indická metropole Dillí vyhlásila v pondělí šestidenní uzávěru, která má zbrzdit šíření koronaviru a ulevit tlaku na infrastrukturu. V hlavním městě není dost nemocničních lůžek, jsou vyčerpány nemocniční zásoby kyslíku i léku remdesivir používaného k léčbě pacientů s covidem-19. Úřady zřizují nové nemocnice ve školách, obnovují se i polní nemocnice.

Agentura AFP připomněla, že v posledních dnech se v Indii lidé po tisících shromažďovali mimo jiné na hinduistické pouti Kumbh mélá či na volebních shromážděních, kde jen málokdo dodržoval bezpečnostní protiepidemická opatření.

Indická vláda tento týden oznámila, že chce od 1. května začít očkovat proti covidu-19 všechny občany starší 18 let. V mnoha indických státech je ale vakcín nedostatek a není jasné, jak chce země další dávky rychle obstarat. Indie sice patří k největším výrobcům vakcín na světě, má ale i problémy plnit mezinárodní požadavky. Například společnost Serum Institute of India uvedla, že produkci brzdí nedostatek surovin pro jejich výrobu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa