Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroly Čechů v karanténě mohou začít: U Blatného se dohodli s policisty, pomůžou hygienikům

Autor: sova - 
1. dubna 2021
13:20

Ministerstvo zdravotnictví a Policie ČR podepsaly na základě zákona o veřejném zdraví a v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU dohodu, která se týká součinnosti při provádění kontrol dodržování stanovených protiepidemických opatření. Konkrétně půjde o sdílení informací ohledně karanténních opatření.

Hlavním bodem vzájemné dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví a policií je předávání informací Krajských hygienických stanic, které se týkají karanténních opatření a izolací. Informace bude moci policie následně využít také při namátkových kontrolách, např. těch silničních.

„Abychom dokázali efektivně čelit epidemii onemocnění covid-19, je důležité aktuálně platná protiepidemická opatření co nejdůsledněji dodržovat. Jsem proto rád, že jsme se dohodli s Policií ČR na společném postupu. Pomoc policistů zároveň částečně uleví krajským hygienickým stanicím, jejichž zaměstnanci jsou vytížení trasováním a řešením nepříznivé epidemické situace,“ uvedl k přínosům dohody ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Kontroly dodržování karanténních opatření tak budou probíhat v součinnosti Krajských hygienických stanic a Policie ČR. Podrobnosti kontrol budou dohodnuty na úrovni krajů.

„Věřím, že díky této dohodě ještě více zlepšíme spolupráci mezi Krajskými hygienickými stanicemi a Policií ČR. Ze své vlastní zkušenosti vím, jak jsou zaměstnanci hygien vytížení. Pokud se nyní mohou spolehnout na pomoc policistů i v této oblasti, o to více času mohou věnovat například trasování či posuzování chorob z povolání,“ dodala pověřená hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Video  TK ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa