Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný: Velikonoce s přísnými opatřeními, pak rozvolnění? A školáky čekají dva testy týdně

Aktualizováno -
26. března 2021
15:57
Autor: for, ČTK, simao - 
26. března 2021
07:55

Epidemie v Česku zpomaluje, ve středu bylo v nemocnicích 8123 lidí s covidem, ve čtvrtek 7965 lidí. Velký tlak je ale stále na jednotkách intenzivní péče, situace se navíc v jednotlivých krajích liší. Ubývá také nově potvrzených případů. Za čtvrtek jich bylo necelých 8 tisíc. Klíčovým bodem rozvolnění bude návrat dětí do škol, oznámil v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podmínkou bude dvakrát týdně testování antigenními testy. 

„Úspěšně se rozběhla registrace osob s chronickým onemocněním. Dosud se přes Centrální registrační systém  přihlásilo 40 tisíc chroniků, z toho je více jak polovina ve věkové kategorii 60 a 65 let,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na začátku páteční tiskové konference, která se uskutečnila ještě před jednáním Sněmovny o prodloužení nouzového stavu.

Do konce dubna by měly dostat alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu dva miliony lidí. Příští měsíc se očekává přes milion dávek od čtyř výrobců.

Podle Blatného se po Velikonocích zahájí i očkování osob ve věkové kategorii 65 + a dostane se i na 9 tisíc osob v kritické infrastruktuře. „Jedná se o osoby zaměstnaných na nejklíčovějších postech. Budou očkování i vybraní policisté,“ dodal. 

Děti ve školách: Testování dvakrát týdně

Ministerstvo připravuje podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové základy pro rozvolnění. Hlavní bude návrat dětí z prvních stupňů do škol. Podmínkou bude dvakrát týdně školáky testovat antigenními testy. „Děti ve školách se budou testovat dvakrát týdně antigenním testy a jde nám o to, aby děti byly bezpečné a nedocházelo k šíření nákazy ve školách,“ dodala.

Ministr Blatný podotkl, že není plánované plošné testování pomocí PCR testů. „Nebudeme jim ale bránit, aby je používali za vlastní náklady,“ řekl. Podle něj na to nejsou ani kapacity.

Nejbližší termín návratu dětí do lavic je podle Blatného 12. duben, jak žádá opozice. Svrčinová předpokládá druhou polovinu dubna.

Ukončení okresního lockdownu ve hře

Podle Blatného je také ve hře ukončení zákazu pohybu mezi okresy. Mohlo by k němu dojít po Velikonocích. „Téměř všechny ostatní věci kromě uzávěry okresů a zákazu vycházení lze zajistit pandemickým zákonem, proto ho máme,“ řekl ministr na tiskovce

Zákaz vycházení po 21:00 platí od konce října. „Když se všechno bude vyvíjet tak, jak si přejeme, tak uvolnění pohybu mezi okresy by právě v tom týdnu po Velikonocích mohlo nastat,“ dodal Blatný.

Právě okresní lockdown se stal terčem kritiky opozice. Nelogické jí přijde mj. to, že lidé nemohou přejet mezi okresy v momentě, kdy by se chtěli vydat na svou chatu či chalupu.

„Opravdu omezení pohybu včetně toho konkrétního opatření, to znamená omezení pohybu mezi určitými regiony, je velmi silným opatřením a používá ho řada zemí. To jsme si my nevymysleli a není to žádná zástěrka, je to něco, co opravdu velmi dobře funguje,“ hájil dnes Blatný opatření ve Sněmovně.

Nový PES před Velikonocemi

Ministerstvo chystá také novou tabulku protiepidemického systému PES. „Plánujeme, že budeme mít nový systém hotový a připravený k představení před Velikonocemi,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová k tomu, jak bude vypadat nový „PES“.

Podle ní, i podle ministra Blatného, bude tabulka vizuálně stejná, jako ta stávající. Bude se měnit podle jiných parametrů. Například podle toho, kolik nakažených máme na 100 tisíc obyvatel, či podle toho jak máme proočkovanou populaci. Parametry se mění i proto, že tu máme podle Blatného jiný druh viru, než jaký tu byl na počátku. Stávající vir totiž prošel řadou mutací.

Nový systém by mohl vrátit zpátky větší kulturní akce, kam by mohl docházet právě očkovaní. Vedle toho se podle Svrčinové můžeme inspirovat v zahraničí, kde na větší akce dojíždí mobilní testovací tým.

Po Velikonocích si na to sedneme, slíbil Babiš

„My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci, které by samozřejmě měla vláda potom jednotně odsouhlasit, jednotně zkomunikovat a samozřejmě to nejdůležitější dodržet. Tak proto je to důležité, abychom to tentokrát nezpackali,“ uvedl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

Blatný: Virus se zásadně změnil. Opatření fungují

„Nyní nastavená a zatím nejpřísnější opatření velmi dobře fungují,“ zopakoval před poslanci ministr Blatný. 

„Epidemie, které čelíme od druhé polovina ledna, je jiná epidemie než ta, která tu byla do Vánoc. Virus se změnil zásadně a zásadně se musel změnit i náš přístup k němu. Museli jsme zareagovat na to, že naše předchozí opatření a úroveň jejich dodržování pro novou variantu viru nebyla a nejsou vážnou překážkou (...) Protože čelíme jinému viru, museli jsme nastavit i jiná opatření. Virus je silnější a naše opatření to musí zohlednit, a tak se i stalo,“ upozornil.

„Žádám vás tedy dnes, snad už naposledy, o prodloužení nouzového stavu,“ podotkl Blatný. Premiér Babiš zmiňoval, že existuje naděje, že jde o poslední lockdown.

„Jaký je tedy další plán? Minimálně do Velikonoc ponechat stávající opatření beze změn. Když říkám do Velikonoc, myslím do Velikonoc včetně. Beze změn v jejich nastavení a beze změn v jejich dodržování, které musí být důrazně kontrolováno. V týdnu od 6. do 9. dubna pak bude opět situace vyhodnocena a podle toho budeme postupovat dál. Je rovněž připraven plán postupného návratu dětí do škol doprovázený testováním. Datem, kdy to bude nejdříve možné, je 12. duben. Finalizuje se i komplexně přepracovaná tabulka protiepidemického systému, která je postavena na standardních parametrech, které používá pro hodnocení epidemie většina evropských zemí. Zohledňuje i návrhy opozice. Před Velikonocemi bude s touto tabulkou seznámena veřejnost i vy,“ shrnul Blatný plány na rozvolnění.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. (26.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 26. března 2021 19:36 )

Genocida

UFO1 ( 26. března 2021 19:35 )

Shodný názor ,plus ještě všude dezinfekce nejhorší kvality od Bureše

UFO1 ( 26. března 2021 19:32 )

Zase rozvolňuje driv,než je situace k rozvol­nění,­promo­rova­ni a zbytečně mrtvi

gemino ( 26. března 2021 18:18 )

Kdo těm estébáckým lhářům ještě může věřit? Jen bezmoci z rozžvýkanou koblihou v dutině lebeční...

mak ( 26. března 2021 16:20 )

Pocka se na Prymuluv Novavax, aby se s Chlibkem meli dobre.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa