Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zapomínají na nás,“ zuří vozíčkář Krása. Postižení Češi si na vakcínu počkají

Autor: Nikola Forejtová - 
6. ledna 2021
05:02

Očkovací strategie je konečně na světě. Nemyslí se v ní ale na postižené Čechy, kteří jsou odkázáni na domácí péči, uvedl to předseda Národní rady pro zdravotně postižené Václav Krása. Sám je odkázaný na vozík a Blesk Zprávám popsal i vlastní zkušenosti z dob pandemie. Otevřeným dopisem apeluje na vládu, aby byly mobilní očkovací týmy určeny i pro tuto skupinu lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale poznamenal, že ty budou nejdříve určeny na vakcinaci v domovech seniorů a nyní by to nebylo ekonomicky vhodné. 

„Znám několik příběhů těžce postižených lidí, ale i pečujících. Říkají mi, že se bojí kohokoliv pustit do domácnosti. Bojí se i chodit do nemocnic na vyšetření,“ popsal Blesk Zprávám předseda NRZP Václav Krása aktuální problémy těžce nemocných a handicapovaných Čechů v dobách pandemie. Pod drobnohledem je nyní především očkování. Podle Krásy se na tyto osoby totiž primárně nemyslí. Blatný to odmítá, ale uznal, že mobilní týmy nebudou těmto osobám určeny primárně.

V ČR je asi 140 tisíc lidí, kteří pobírají dva nejvyšší příspěvky na péči. Odhadem by se podle Krásy nedostala vakcína k až 50 tisícům z nich. „Co se týče našeho hrubého odhadu, tak jich může být až 50 tisíc. K nim je ale zapotřebí přičíst i hlavní pečující osobu, což už dělá 100 tisíc lidí,“ vysvětluje Blesk Zprávám předseda.

„Do fronty jít nemůžou. Vláda s námi nekomunikovala.“

Rada poukazuje na to, že tito lidé nejsou schopni vyrazit do fronty na vakcínu - někteří nemohou ven vůbec, pokud není příznivé počasí. „Mám na mysli lidi, kteří mají těžká chronická onemocnění. Jsou to lidé se vzácnými chorobami a jsou to také lidé, kteří jsou doma trvale napojeni na plicní ventilaci (…) Také to mohou být nevidomí, lidé s těžkou cukrovkou či po amputaci končetiny,“ vysvětluje Blesk Zprávám dále Krása.

Tito lidé jsou nyní izolovanější ještě více, než kdy dříve. Očkování by pro ně mohlo být podle NRZP vysvobozením. Až do úterý se ale nevědělo, jestli se k vakcíně tito lidé vlastně dostanou. „Vláda na ně nemyslí,“ myslí si Krása.  

Rada opakovaně apelovala na vládu a ministerstvo zdravotnictví, aby tyto lidi do očkovací strategie zahrnuli. Jak ale zdůrazňuje Krása  - nikdo se jim neozýval a nekomunikoval s nimi. Až do úterý se nepodařilo získat reakci resortu ani médiím. Nakonec ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) plán představil a tuto skupinu lidí do nich zahrnul. Především pak podle tabulek slíbil mobilní očkovací tým. 

Blatný: Mobilní týmy budou pro domovy důchodců

Ministr Blatný ale mobilní týmy nepřislíbil právě pro tyto skupiny obyvatel. „Nezapomnělo se na ně, v první fázi je ale potřeba ošetřit lidi, kteří jsou zranitelní (...) Neznevažuji tím utrpení lidí s handicapem, ale je potřeba postupovat tak, abychom začali u těch, kteří ohrožují zdravotnický systém a tím pádem nás všechny, “ komentoval.

„Tito lidé mají možnost kontaktovat svého příbuzného nebo praktického lékaře. Mobilní týmy budou využívány na domovy seniorů. Nebylo by to ekonomicky vhodné, aby jezdili po jednotlivých seniorech,“ uvedl také ministr s tím, že mobilní týmy bude upravovat Centrální řídící systém, který se brzy rozeběhne.

Video  Blatný: Na postižené vláda myslí, primárně ale vakcinujeme ohrožené skupiny  - Blesk
Video se připravuje ...

Jak ale Krása s předstihem řekl Blesk Zprávám, podle něj nejsou tolik ohroženi lidé v domovech důchodců, jelikož mají neustálý dozor a možnost okamžité zdravotní péče. „Všichni se teď soustředí na jednu věc, a to na seniory. Neříkám, že by to neměli dělat, ale mám poznatek k tomu, že ti lidé v domovech nejsou zas tak těžce postiženi, protože mají pomoc,“ konstatoval Krása během tiskové konference NRZP.

Podle Krásy by tak vláda měla zrychlit a minimálně alespoň povolit další druhy vakcíny, jelikož ta současná má obtížné skladování. 

Blesk Zprávy se ptaly i na další strasti, které museli lidé na domácí péči během pandemie zakusit. Například i to, když jejich primární pečovatel onemocněl. „Vím o případu, kdy člověku onemocněl pečovatel, ale jeho samotného nenakazil. Nicméně zde musely panovat velmi přísné podmínky (...) Já jsem to zažil sám, když mi onemocněla žena,“ dodává Krása Blesk Zprávám. 

Krása nicméně dodává, že toto není problémem jen během pandemie. Pokud člověku onemocní primární pečující, musí nastoupit příbuzný nebo musí člověk na čas do LDN, což je pro něj velmi psychicky náročné. „Navíc pečující přesně ví, jak s opečovávaným komunikovat a jak s ním manipulovat. Nepotřebujete ani tolik síly, když víte, jak přesně člověka třeba zvednou. Já mám už 12 let asistenta, který už přesně ví, jak mi pomoct do auta,“ uvádí Krása, který je upoután na vozík. 

Video  Šéf Motola o tisících zrušených operací, očkování i prospěšné vagíně  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Ruda_uderka ( 6. ledna 2021 09:41 )

Postižení, to jsou ti, co nepracují a jen vyžírají státní pokladnu!
Kdo nepracuje ať nejí!
A chtěli by vakcínu jako slušní lidé?
Kulový!
Čest práci!

jana999 ( 6. ledna 2021 09:33 )

trochu empatičnosti a vděku by invalidům taky neuškodilo, koneckonců ze systému jen vybírají, nic do něho nevkládají.

jana999 ( 6. ledna 2021 09:30 )

první by měli být očkováni, ti co se o ně starají, pokud stejně nevychází ven, tak ho může nakazit jen ten co ven může.

lync ( 6. ledna 2021 09:25 )

Za blbost status postiženého nedostaneš, neboj. Ano!!! Postižení mají být očkováni mezi prvními, jsou to ohrožená skupina!!

mak ( 6. ledna 2021 08:44 )

To taky. Do muzea nebo na zamek.... Zdarma a bez fronty a jeste se člověku onluvi, ze nemaji pl9sinu na historickém schodisti, ze tam nesla udelat, a ze teda jestli by prosim akceptoval vytah v jine casti budovy.... Tady? Nikam nelez, ani na urad, kde si mas co vyrizovat. Do banky taky nemaji chodit a vubec asi maji nebejt....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa