Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf Motola o tisících zrušených operací, očkování i prospěšné vagíně. A zmínil zázrak

Autor: Pavlína Horáková - 
5. ledna 2021
05:30

O obřím zázraku českého zdravotnictví, ale i nejvážnějším důsledku covidu hovořil v pondělním Epicentru ředitel Fakultní nemocnice Motol a bývalý ministr zdravotnictví Sobotkovy vlády Miloslav Ludvík. O Vánocích místo odpočinku plánoval se svým týmem, jak za tři až čtyři dny naočkovat dva tisíce lidí. Nyní je nemocnice podle jeho slov připravena zvládnout jak již probíhající testování, tak i očkování proti covidu, kdy by měli být schopni vakcínu aplikovat až 500 lidem denně. Zmínil i překvapivý účinek vtipného přeřeku profesora Pavla Pafka.

I když se v Česku neustále zvyšuje počet hospitalizací s covidem, situaci s kapacitou nemocničních lůžek zatím Ludvík nevnímá jako krajně rizikovou. Problém vidí především v omezení elektivních zákroků.  „Z mého pohledu ředitele nemocnice to omezení elektivy je vlastně ten nejvážnější důsledek covidu… protože se to zastavilo na jaře a teď zase. My máme v Motole o 4500 méně operací, než bylo plánováno, než kolik jsme očekávali a tenhle deficit se prostě někde musí projevit,“ varuje šéf největší české nemocnice.

Video  Epincentrum Ludvík  - Blesk
Video se připravuje ...

Očkování proti covidu v kombinaci se současným stavem podle něj představuje velkou výzvu. „Ono to hodně zatěžuje nemocnice, …my v Motole děláme 500 antigenních testů, někdy dokonce i víc, budeme očkovat 500 lidí denně a zároveň děláme 500 PCR testů a upřímně řečeno my na to nemáme nějaké volné personální kapacity. My musíme vzít ty lidi, kteří něco dělali v té nemocnici a musíme je přesunout,“ vysvětlil složitost situace, ve které se nemocnice ocitly, a zdůraznil, že i bez dopadů pandemie se mnohé nemocnice potýkaly s nedostatkem lékařů a sester.

Na druhou stranu vyzvedl, jak úspěšně se české zdravotnictví popralo s covidovým testováním: „To, že se od začátku listopadu udělalo, tuším, 830 tisíc antigenních testů a jeden a půl milionu PCR testů, to je obří skoro zázrak, který se českému zdravotnictví povedl.“  Uvedl také, že velkou pomocí by mohlo být zapojení obvodních lékařů, které by tak mělo nemocnicím výrazně ulehčit.

Alarmující senioři

„Mě daleko nejvíc alarmují počty nakažených v té kategorii 65 plus a spíše to jde nahoru,“  upozornil na problém, který by se v příštích dnech měl podle jeho slov projevit i na změně počítání rizikového skóre systému PES, kde by toto zatížení mělo mít větší dopad na celkový výpočet.

Nápomocná vagína a profesor Pafko

V pražské nemocnici Motol se očkuje již od 27. prosince a vůbec prvním naočkovaným zde byl uznávaný profesor a chirurg Pavel Pafko, který při rozhovoru pro Českou televizi zaměnil vakcínu za vagínu. „Psalo mi spousta lidí, že tím tomu (očkování, pozn. red.) pomohl. Protože to hrozně zpopularizoval. To video se stalo velmi virální, takže jak znám pana profesora, tak ten si to nepřipouští,“ řekl Ludvík a prozradil, že se tomu pan profesor sám zasmál.

Video  Pafkův přeřek se stal virálním: Slavný lékař se radoval z vývoje „vagíny“.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Lidem, kteří váhají s očkováním, vzkazuje, ať se podívají do historie: „Drtivá většina nemocí, která kosila ještě jejich rodiče nebo prarodiče, …neštovice pravé, ty zmizely jenom díky očkování, dětská obrna, v které bylo Československo absolutním lídrem v očkování nebo v jejím vymýcením,“ vyjmenoval jen některé příklady, kde vakcinace sehrála kritickou roli.

Covid_19 ( 5. ledna 2021 17:03 )

je to manager - ještě k tomu socan, smrtelná kombinace, něco jako Jarda Tvrdík

Covid_19 ( 5. ledna 2021 12:27 )

ve firmách v Číně mají největší podíl firmy z Tchajwanu, z Japonska, z USA, z EU, co je vlastně čínské to nevědí ani Číňané

Covid_19 ( 5. ledna 2021 11:50 )

Bohdalová to nechtěně provalila, VIP jdou mimo seznamy

Covid_19 ( 5. ledna 2021 11:50 )

můžete poděkovat premiérovi, že v září řešil zahrádkářský zákon místo přípravy na druhou vlnu, dodnes nejsou seznamy ohrožených seniorů, kteří se chtějí očkovat, kdy je budou vypracovávat? Až po očkování? Chaos, praktici jsou informování z Čau lidi, co se asi plánuje

Covid_19 ( 5. ledna 2021 11:46 )

Slováci zvládli za víkend otestovat 2,5 milionu lidí, to je podle mne zázrak ( i když o účelnosti toho testování pochybuji), u nás ještě dnes nejsou vybraní senioři 80+ na očkování, na to byl čas od léta, toto mělo být nachystáno, ale premiér chtěl řešit v září zahrádkářský zákon místo přípravy očkování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa