Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První očkovaný lékař Pavel Pafko: „Nerozumím lidem, kteří váhají s vakcinací“

Autor: jim, ČTK - 
27. prosince 2020
09:05

Operoval prezidenta Václava Havla nebo provedl první transplantaci plic v Česku. V neděli 27. prosince se známý chirurg Pavel Pafko nechal jako první lékař očkovat proti koronaviru. Ten podle svých slov nerozumí té části populace, která váhá s očkováním, řekl před samotným vpichem jehly. V nemocnici bylo připraveno 1975 dávek vakcíny, denně se zvládne v tomto ústavu naočkovat kolem 500 lidí, řekl novinářům ředitel nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Nerozumím těm 45 procentům českých obyvatel, která váhají s vakcinací,“ řekl Pafko. Podle něj by lidé měli věřit lékařům nikoliv až v době, kdy se dostanou na jednotky intenzivní péče, ale i při prevenci. Podle něj je přitom mnoho lidí, kteří se nemohou nechat očkovat z nejrůznějších důvodů. Podle Pafka by se lidé, kteří se očkování bojí, měli poradit se svým lékařem. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech má podle něj 93procentní účinnost a byla otestována na více než 40.000 lidech, není tak podle něj proč se obávat.

Nemocnice získá další dávky vakcíny nejspíš 7. ledna a potom je bude získávat s týdenním intervalem. Jako první se budou podle Ludvíka očkovat zdravotníci a pacienti z léčebny dlouhodobě nemocných. V nemocnici je připraveno pět očkovacích týmů, v každém by měl sloužit lékař, dvě sestry a dva administrativní pracovníci. Pacient by při očkování měl podle ředitele strávit v nemocnici necelou hodinu, většinu času zabere čekání na možnou reakci jako při každém podobném očkování, a také informování lékaře o anamnéze. Ludvík doufá, že se nechá naočkovat všech 6300 zaměstnanců, kteří v Motole pracují.

Ministr zdravotnictví na tiskové konferenci představil plán očkování:

Video Blatný o očkování proti covid-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny? - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

Denně nemocnice zvládne naočkovat kolem 500 lidí, po 21 dnech bude ale třeba kapacity rozdělovat, aby mohli lidé přicházet pro druhou vakcinační dávku. Ludvík sám očkováním zatím neprojde, má vysoké hodnoty protilátek kvůli prodělanému koronaviru. Až klesnou, tak se vakcinovat nechá. Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9750 dávek vakcíny, v prosinci a lednu by jich podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo být dohromady 355.000.

BoziMilda ( 28. prosince 2020 20:31 )

Neplejtvej silami urážením ostatních. Tvým hlavním úkolem je přeci sepisovat sáhodlouhé oslavné ódy na Sputnik, tak piš chlapče, ať má strejda Vladimír z tebe radost.

ANO_nam_bude_lip ( 28. prosince 2020 10:28 )

Komunizmus vytáhnul do boje proti celému kapitalistickému světu. Čínští komunisté vytvořili a do světa poslali vir. Samozřejmě to měla miliardová země předem zmáknuté: Připravená vakcína, připravená nemocnice pro tisíc pacientů a v zemi původu Číně s virem již problém není.
A teď, když se jinde ve světě objevily vakcíny, tak jsou komunisté povinni vytvářet mraky fake-news, aby odrazovaly lidi od očkování. Německý komunista, zde pod momentálním nickem Santusák (dříve Solfernus, satanas, trousil a kdovíco ještě) třeba patolízalsky přišel s blábolem (27. 12. 2020 17:42), že k nám dodaná vakcína má v polovině lahviček placebo (neúčinnou látku) a od nás mají jít do Bruselu hlášení, jak které působí. Další fake, že Babišovi píchli místo vakcíny vitamín B12, jinde že se vůbec neočkuje, že injekce mají zasouvací jehlu a všechno je jen filmový trik...
Prostě komouši se snaží.

tomshark ( 28. prosince 2020 10:16 )

Prosím vás přestaňte placat nesmysly vy sterilizační imunito, nikde není k dispozici info, že by mutace víru nebyla schopna navodit imunitu!

tomshark ( 28. prosince 2020 10:14 )

Jelikož jsem v 1. Linii, půjdu v lednu. Dole jsem vám přetiskl český překlad, ,60 000 do konce roku,

to_jsem_ja ( 28. prosince 2020 08:58 )

Počkej za pár týdnů a pochopíš, proč lidi nechtějí a jsem zvědavá, jestli vystoupíš před národem a řekneš veřejně, jaké má rychlokvašná vakcína vedlejší účinky, hrdino 😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa