Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na vakcíny dosáhnou i chronicky nemocní. Blatný chválí rychlost očkování v Česku

Aktualizováno -
19. března 2021
14:40
Autor: trm, ČTK, for - 
19. března 2021
12:55

Epidemická situace v Česku se stabilizuje, tvrdí nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ve čtvrtek přibylo v Česku 10 576 případů nemoci covid-19, o 660 méně než před týdnem. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného j(za ANO) je klíčové, že se v Česku dle jeho slov rychle očkuje. Od příštího týdne se mohou registrovat k očkování i chronicky nemocní.

Podle Blatného je klíčové to, že se v Česku očkuje. Ministr odmítl, že by se byť jen část vakcín povalovala ve skladech. Funkčnost vakcinace se podle něj odráží v počtech nakažených nejstarších seniorů. „Je potřeba to říkat opakovaně, očkování je jedinou cestou z krize, pokud budeme očkovat bezpečnými a dostupnými vakcínami,“ uvedl. 

Od příštího týdne se rozjede očkování i pro chronicky nemocné, kteří nespadají do prioritních věkových skupin a je jim tedy méně než 70 let. „Budou tři možnosti, jak se nechat očkovat, když jste chronický pacient, skrze kód přes systém, přes ambulantního lékaře a skrze nemocnici, kde jste sledováni,“ doplnil. Ambulantní specialisté budou kódy pro chronické pacienty dostávat od středy 24. března.

Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka zatím hotový není. Řekl to dnes ČTK. Blatný uvedl, že mezi diagnózami budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční. Blatný zopakoval, že chroničtí pacienti mohou už dnes využít očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde jsou kvůli své nemoci sledováni.

Situace s očkováním by se měla ještě zlepšit v druhé polovině dubna, kdy do Evropské unie dorazí vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Johnson & Johnson začne dodávat vakcíny od 16. dubna. Během dubna dorazí do Evropské unie 3 miliony dávek, v květnu 13 milionů a 39 milionů v červnu,“ uvedl Blatný s tím, že bude tato jednodávková vakcína dovážena k praktickým lékařům. 

Situace se stabilizuje, věří Svrčinová

Podle posledních dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) je v počtu nakažených za posledních 14 dní nejhorší situace ze zemí Evropské unie stejně jako před týdnem v České republice (1518 nakažených na 100 000 obyvatel, před týdnem byl tento údaj 1572). Na druhém místě je Estonsko s 1464 případy (před týdnem 1397), třetí je Maďarsko.

Také nejvíce mrtvých na obyvatele za dva týdny - zhruba 272 mrtvých na milion obyvatel - vykazuje Česká republika, která byla před týdnem na druhém místě s 239 mrtvými. Následuje Slovensko s 245 mrtvými (před týdnem 246) a Maďarsko s 207 mrtvými (před týdnem 168).

Podle nové hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se i přesto situace mírně zlepšuje. „Epidemiologická situace se nám společným úsilím povedla stabilizovat. Máme asi 10 tisíc případů denně, ale nadále jsou plné nemocnice,“ řekla. Hygienici podle ní v současné době evidují dvě desítky clusterů ve firmách a výrobních podnicích. 

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o nových výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...

Svrčinová dodala na dotaz médií, že současná data ovlivňuje právě testování ve firmách. „Čísla klesají pomalounku, ale když si vezmete, že testujeme denně 300 tisíc lidí v průmyslu, tak i kdyby bylo pozitivní i jen jedno procento, tak nám budou čísla stoupat o 2-3 tisíce,“ konstatovala a dodala, že jen ve firmách odhalili na 21 ohnisek.

Blatný ji doplnil sdělením, že podle prognóz bychom dnes bez opatření měli nárůst i o 15 tisíc nakažených denně a v nemocnicích by bylo na 10 tisíc pacientů. 

Podle Blatného je ve hře také experimentální léčba léky bamlanivimab a Regeneror. Ministr zmínil, že jsou vytvářeny přesné podmínky pro jejich distribuci i podávání. Informace o nich pak chce dostat především mezi praktické lékaře, kteří nejlépe znají stav svého pacienta, a mohli by tak včas rozhodnout, jestli jej neposlat na infúzi, čímž by mohli zabránit tomu, aby se pacient musel uchýlit do nemocnice. 

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jarda304 ( 19. března 2021 21:33 )

Ztp ma 9bvykle nějakou z preferovaný ho diagnoz. Ale ono je to vlastně jedno, nejsou vakciny, porad jen sliby jak budou

Covid_19 ( 19. března 2021 21:31 )

ZTP/P jsou na tom také špatně, premiér asi žádné nezná, ale tlusťochů má několik i ve vládě

jarda304 ( 19. března 2021 21:29 )

Kde jsou vakciny z EU? Blatný je v sebechvale nechutný, denne umírají lidé, kterým nezajistil včasné očkování kdyby vse fungovalo jak ma, tak už je pred soudem i s bruselskou leynouou

kaonkl ( 19. března 2021 21:22 )

Takže ti, kdo se vyžrali do tlusťochů vlastní vinou, na vakcinu dosáhnou.
A co takhle onkologičtí pacienti, kam ti se poděli ??

Covid_19 ( 19. března 2021 18:24 )

nejsem Čech, staráme se o rodiče manželky, takže klidně se přesunu do klidnější země, dnes tam bylo hezké počasí, vy tady zůstanete, nepolepšíte si, kdo vám sežene práci a peníze? Babiš? Ten si dotáhne otroky z východu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa