Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na JIPce pečovala o premiéra, teď končí. Sestřičku znechutil přístup vlády ke zdravotníkům

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. května 2021
11:34

Když loni na přelomu března a dubna britský premiér Boris Johnson bojoval s covidem-19, pečovala o něj mimo jiné také sestřička Jenny McGeeová. Ministerský předseda se jí po zotavení odměnil srdečným poděkováním, slíbil také přidání všem zdravotníkům. Právě zvýšení platů donutilo McGeeovou podat výpověď, podle ní jde ze strany Johnsonovy vlády o neúctu ke všem pracovníkům britského zdravotnického systému NHS, uvedl list Daily Mail.

McGeeová řekla, že už má dost toho, jak vláda přistupuje ke zdravotnickým pracovníkům, uvedla britská média. Zdravotní sestra z Nového Zélandu byla jednou ze sester, jejíž příkladnou péči Johnson loni v dubnu jmenovitě vyzdvihl po svém pobytu v nemocnici, kde se zotavoval z těžkého průběhu nemoci covid-19. Prohlásil, že mu pracovníci NHS zachránili život.

„Nemáme úctu ani mzdu.“

K Johnsonově potupě McGeeová nyní NHS opouští, uvedla agentura Reuters. Zkritizovala přitom způsob, jakým její bývalý pacient a jeho kabinet přistupují ke zdravotnickým pracovníkům. „Nemáme úctu ani mzdu, kterou zasluhujeme. Mám už toho dost, tak jsem dala výpověď,“ citovala řada britských médií z dokumentu o pandemii televize Channel 4, který bude odvysílán 24. května.

Vláda: Zdravotníkům jsme vděční

Podle listu McGeeová narážela na vládou navrhované jednoprocentní zvýšení platů pracovníků NHS, které Johnsonovi kritici i odbory označují za výsměch těm, kteří bojují s pandemií covidu-19. „Mnoho sester cítilo, že vláda neposkytovala příliš účinné vedení - nerozhodnost, tolik mnohoznačných prohlášení. Bylo to velice znepokojivé,“ komentovala McGeeová celkovou vládní reakci na pandemii.

Johnsonova kancelář věc nekomentovala. Uvedla pouze, že vláda „učiní vše, co je v jejích silách, aby podpořila“ pracovníky NHS. „Jsme krajně vděční za péči, kterou pracovníci NHS poskytovali zvláště během pandemie,“ uvedl Johnsonův mluvčí. „Proto byli vyjmuti ze zmrazení platů ve veřejném sektoru, k němuž jsme přistoupili v důsledku složité hospodářské situace způsobené pandemií.“

Video  Punčochář otevírá hospodu počtvrté za dva roky. Co jeho podnik zachránilo a proč odmítá zdražovat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa