Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Češi sbírají radioaktivní houby! Jejich konzumace kvůli výbuchu Černobylu zvyšuje vnitřní ozáření

Autor: rix - 
1. října 2021
05:19

Nebezpečný radioaktivní prvek v oblíbené pochoutce Čechů? Státní úřad pro jadernou bezpečnost uveřejnil data, která upozorňují na výskyt prvku cesium-137 v houbách rostoucích v českých lesích. Radioaktivní prvek vyprodukoval výbuch černobylské jaderné elektrárny v roce 1986.

Dozvuky exploze jaderné elektrárny v Černobylu jsou znát i po pětatřiceti letech. Připomínku tragédie v sobě stále nesou houby. I ty, které rostou v našich lesích. V houbách se totiž uložil radioaktivní prvek cesium-137, jenž se v nich ve zvýšené míře vyskytuje dodnes!

Zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost na twitteru uvedli, že konzumací tří kilogramů hub se zvýšeným obsahem cesia se „vnitřní ozáření zvýší o 2,5 % oproti běžnému přírodnímu pozadí“.

Ovšem Češi se nemusí bát, že by houbaření a následná konzumace nasbíraných hub znamenaly zásadní nebezpečí pro jejich zdraví. Potvrdila to žena ze všech nejpovolanější, totiž šéfka zmíněného úřadu Dana Drábová.

„Je to zanedbatelné. Nebezpečné by nebylo ani snědení metráku hub ročně. Zajímavé je ovšem sledovat, jak houby filtrují z půdy těžké kovy. Včetně těch radioaktivních,“ uvedla šéfka úřadu Dana Drábová.

Radiací postižené houby jsou ve větším množství na Moravě a Šumavě. „Místa s vyšší koncentrací cesia v houbách najdeme na severu Moravy a na Šumavě. Souvisí to nejen se spadem po Černobylu, zvýšená aktivita se začala vyskytovat už po zkouškách jaderných zbraní,“ vysvětlila Drábová.

Češi, kteří patří mezi největší konzumenty hub na světě, se tak mohou dále toulat po lesích a sbírat Černobylem jen lehce dotčenou pochoutku.

nemocna ( 1. října 2021 20:38 )

To brzo upozornujete lidi tato informace je známá už spoustu let že nás zasáhla radioaktivita z Černobylu a nejvíce to zasáhlo Krkonoše kde to první odnesli divočáci, každému je jasné proč je tolik nemocných s rakovinou, Rusové zabijí Černobylem, Čína covidem a kdo bude další?

luongo ( 1. října 2021 09:03 )

Strašit lidí,nechoďte do lesa sbírat houby,už vláda za Kalouska zjistila,kolik se z lesů odnese ročně hub,malin i borůvek a v jaké celkové hodnotě.Oni chtějí tyhle produkty zpoplatnit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání