Milovníci houbaření mohou jásat: Do lesa jedině s kosou! Letošní podmínky jsou ideální!

Autor: Petra Holakovská - 
7. srpna 2021
00:00

Houbařská sezona je v plném proudu. Davy Čechů proto berou košíky a na dlouhé hodiny mizí v útrobách lesních porostů. Ne každý ale spolehlivě rozezná jedlé druhy od těch jedovatých. Mykolog Mgr. Michal Mikšík (41) poradí, jak se bezpečně zorientovat.

Pane Mikšíku, rostou?

„V současné době dokonce více než v jiných letech, protože je hodně srážek, a zároveň není až tak extrémní horko. Takže v současné době jsou ty podmínky ideální. Zároveň se předpokládá, že s nastupujícím koncem léta bude srážek spíše ubývat a přibude více horkých dnů, takže místa výskytu hub se budou přesouvat spíše do vyšších poloh.“

Na jaké druhy hub teď můžeme nejčastěji narazit?

„V současné době vrcholí sezona hřibu dubového, což je jeden z tzv. »pravých« hřibů, stejně jako hřib smrkový, který právě začíná růst v podhorských oblastech. Pak samozřejmě roste mnoho dalších jedlých druhů, jako jsou ryzce, holubinky, další druhy hřibovitých hub jako kozáky, křemenáče, klouzci... S nimi samozřejmě rostou také houby, na které je potřeba dát si pozor. Letos už poměrně hojně roste v některých oblastech muchomůrka zelená.“

Pokud si nejsme jisti, měli bychom s sebou nosit atlas hub?

„Určitě není na škodu podívat se do spolehlivého atlasu hub, úplně nejlepší je ale nechat si houbu určit v některé z mykologických poraden, které fungují napříč celou republikou, ale také je možné o radu požádat zkušené mykology na Facebooku, kde jsou pro to vytvořené speciální skupiny.“

Co aplikace do mobilního telefonu?

„To určitě nedoporučuji, protože vzhledem k tomu, jak velká je u nás pestrost hub, tak je to natolik orientační, že správnost určení toho kterého druhu je velice malá.“

Traduje se, že je-li houba chutná, není jedovatá. Je to pravda?

„To je samozřejmě jeden z mnoha mýtů, které stále kolují. Chuť vůbec nesouvisí s jedovatostí hub. Jediná výjimka tohoto druhu je u holubinek, kdy pokud si nejsme jisti, můžeme kousek ochutnat, a pokud chuť není nikterak palčivá, můžeme ji sebrat. Jinak ne. Protože například muchomůrka zelená je dle svědectví otrávených osob velmi chutná houba.“

Takže chodit po lese a ochutnávat houby asi není dobrá cesta...

„Ne, to nikdy nedělejme, prosím. Důrazně před tím varuji.“

Která houba je nejzrádnější v tom smyslu, že ji houbaři nejčastěji zamění s jedlou?

„Pravidelně lidé zaměňují muchomůrku růžovku za muchomůrku panterovou, které zejména v listnatých lesích rostou na stejných lokalitách. Časté jsou záměny za nejedlé žampiony, které způsobují lehčí nevolnosti. Hlavně pečárka zápašná, která navíc patří k nejhojnějším žampionům. Další typy otrav jsou také u bedel, rostoucích v zahradách, u kompostů, tak ty bych určitě nesbíral. Bedla zahradní a příbuzné druhy totiž způsobují specifické formy alergické reakce nebo otravy, které mohou zcela výjimečně skončit i smrtí. Mechanismus otravy u těchto bedel ještě není zcela známý. Záludné je, že se objevuje jen u některých osob.“

Jak správně postupovat, pokud máme podezření na otravu houbami?

„Určitě se neřiďme mýty, jako je pití mléka apod. Postup je u každého podezření na otravu hub stejný."

Jaké další mýty mezi amatérskými houbaři ještě kolují?

„Například, že když jsou houby okousané od slimáků, jsou jedlé. Nebo mýtus, že ponoříme-li hliníkovou lžičku do houbového pokrmu, a ona zčerná, jedná se o jedlé houby. Jsou ale i zábavné mýty, kdy nejde o život, jako například, že když se na houbu podíváme, tak přestane růst nebo že rostou více za úplňku.“

Mění se vlivem klimatických změn na planetě složení hub, které je možné v lesích najít?

„Určitě to má vliv, který se projevuje tak, že u nás rostou teplomilnější houby, jež se běžně nacházejí až třeba v jižní Evropě a dříve zde nerostly.“

Kdy nejpozději by se měly sesbírané houby zpracovat?

„Mé doporučení je vždy do čtyřiadvaceti hodin. S tím, že bychom je nejdříve měli samozřejmě očistit vždy již v lese, a pokud je tedy ihned nezpracujeme, dát je do lednice. Druhý den už bychom je měli rozhodně tepelně upravit. Houbové jídlo poté můžeme bez obav znova ohřát.“

Pokud chceme houby zamrazit, jak dlouho mohou být v mrazáku?

„I do mrazáku se doporučuje ukládat již houby tepelně zpracované. Udává se, že tam bezpečně vydrží kolem půl roku.“

Co čištění hub. Někdo houby omývá, jiný loupe... Jak je to správně?

„Pokud někdo loupe třeba kloboučky klouzků, pak to má opodstatnění v tom smyslu, že se na lepkavý klobouček chytají nečistoty. V zásadě pokud to někdo dělá, je to nic proti ničemu. Okrajovat okousané části hub je samozřejmě v pořádku. Mýt houby mi už připadá zbytečné, je ale možné je otřít vlhkým hadříkem kvůli zbavení se nečistot.“

Někdo nejí nohy hub. Má to nějaký důvod?

„Pokud je houba jedovatá, pak celá, stejně tak jedlá. Co se jedlých hub týče, tak některé nožičky neboli třeně jsou výrazně tvrdší, takže se nehodí třeba do houbové smaženice nebo jiného pokrmu, ale jsou zase vhodné na sušení. Nejíst třeně jinak ale opodstatnění nemá.“

Jaké chyby dělají nejčastěji houbaři, vyrazí-li do lesa?

„Největší chybou je podle mého názoru to, že lidé sbírají houby do igelitových tašek. Houba se tam velice rychle zapaří, což má za následek vznik sekundárních toxických látek a může dojít k tzv. nepravé otravě jedlou houbou, která může mít velmi nepříjemný průběh.

Takže, když do lesa, jedině s košíkem?

„Je to nejlepší, houby patří jednoznačně do košíku. Optimální nejsou ani moderní plátěné nákupní košíky nebo různé kyblíky.“

V jaké části dne je nejlepší vyrazit na houby?

„Kdykoliv. Je to velice hezká aktivita.“

Jaká je vaše nejoblíbenější houba?

„Z pohledu gastronomie jsou to pravé hřiby, lišky a muchomůrka růžovka. Z mykologického hlediska jsou to různé druhy vzácných hřibů, kterými se dlouhodobě zabývám. Je také dobré vědět, že existují chráněné houby, jako je hřib královský nebo hřib Fechtnerův, které by lidé, pokud je najdou, neměli sbírat.“

Co by se stalo, pokud si zákonem chráněnou houbu odneseme domů?

„V zákoně je stanoveno, že pokud sebereme plodnici chráněné houby, hrozí pokuta až padesát tisíc korun. V případě zničení území, kde houba roste, hrozí pro fyzickou osobu pokuta kolem milionu korun. Problém je v tom, že houbaři hřibovité houby příliš nerozlišují a sbírají nezřídka všechny. Přitom zejména tyto dvě jmenované jsou poměrně snadno rozeznatelné a měli bychom se je naučit poznat.“

Kolik vy osobně rozeznáte druhů hub?

„Spolehlivě je to kolem pěti stovek. Další druhy orientačně, u dalších je potřeba mikroskop a pečlivé studium.“

Video  Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

smradlavamakrela ( 7. srpna 2021 09:45 )

Všechny houby jsou jedlé.
Ale některé jen jednou.🤣

naidka ( 7. srpna 2021 08:52 )

U nás by lesná zver pomřela hlady, protože tu letos neroste lautr nic.

Zobrazit celou diskusi