Kulaťoučké, fotogenické a bez červíků. Takové hříbky si paní Jitka odnesla ze svých oblíbených houbových míst. „Byla jsem rybařit u vody. Hříbky jsem si zakryla travou a přes víkend je zalévala, aby vyrostly a přežily. A koukala, jak v teple rychle buclatí,“ popsala pro Blesk.cz Jitka. A protože s sebou neměla košík, k přenosu jí posloužila kůra ze stromu, ze které vytvořila houbovou zahrádku.
Hospodskému za oběd
A jak své „výpěstky“využila?„Hříbky jsem donesla hospodskému, s manželem jsme je vyměnili za dva obědy podle vlastního výběru,“ usmívá se zkušená houbařka.
Pokud vám přijde zalévání hub jako vtip, není tomu tak. „Není to žádný nesmysl. Když je takové teplo jako teď, tak houby rychle schnou, i ty teplomilné potřebují aspoň nějakou vodu, proto některé hřiby tak rády rostou na březích rybníků. A když je opatrně zavlažujeme a nenarušíme podhoubí, tak pak skutečně mohou narůst navzdory počasí,“ potvrdil pro Blesk.cz mykolog Jaroslav Malý.
Hlídejte lokální bouřky
Také on sám už několikrát plánoval, že by své nálezy v horkém počasí zaléval. „I já jsem našel pěkné hřiby a říkal jsem si, že by stálo za to si je zavlažovat, aby vyrostly, protože bylo parné léto. Ale bydlel jsem daleko,“ dodává mykolog.
A kam se za houbami aktuálně vydat? „Do vyšších poloh, kde nejsou taková vedra, dále na místa, kde byly lokální bouřky, například na Karlovarsko. Na místech, kde dlouho nepršelo, bych zkusil údolí podél rybníků a potoků, kde jsou zastíněné lokality a je víc vláhy,“ radí Malý.
VIDEO: Kamery v přímém přenosu zachytily čtyřnohou houbařku, která sebrala hříbek.
Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV