K létu patří lečo: 5 nejlepších receptů z celého světa!
-
Sezona zeleniny se nezadržitelně blíží. Nevíme, co s ní? Uvařte si lečo. A kdyby vám už lezlo krkem, zkuste si ho ozvláštnit. Pod různými názvy a pokaždé trochu jinak se totiž vaří po celém světě. Ve které zemi se tato skvělá kombinace objevila na talíři poprvé, se asi nedozvíme. Každý národ ji ale využil trochu jinak.
- 1.
Šakšuka z Izraele
Na olivovém oleji osmahněte jednu cibuli do změknutí. Přidejte jednu pokrájenou červenou papriku, a když změkne, přidejte šest stroužků česneku na plátky, ty smažte dozlatova. Přidejte tři polévkové lžíce rajčatové pasty, pět pokrájených rajčat, dvě polévkové lžíce mleté papriky, trošku vody, špetku římského kmína a lžičku soli.
Na mírném plameni vařte 10 minut pod poklicí. Do horké směsi lžící vložte čtyři rozklepnutá vejce tak, aby se nedotýkala, a nechte 8 minut pod poklicí dodělat.
- 2.
Bhurji z Indie
Potřebujete: 2 cibule, 2 pálivé zelené papriky, 3 rajčata, římský kmín, olej, 6 vajec, čerstvý koriandr.
Postup: Na oleji osmahněte nakrájené cibule dozlatova. Přidejte pálivé zelené papriky a po dvou minutách, když trochu změknou, tři pokrájená rajčata, která vařte do rozvaření. Posypte lžičkou drceného římského kmínu a přilijte šest rozmíchaných vajec a nemíchejte, dokud nebudou skoro udělaná. Ozdobte dvěma lžícemi sekaného koriandru.
- 3.
Huevos Racheros z Mexika
Potřebujete: olivový olej, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 papriky, 3 chilli papričky, 4 rajčata, 6 vajec, čedar, bobkový list, sůl, pepř.
Postup: Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidejte pokrájené papriky, tři chilli papričky, tři bobkové listy, špetku soli a mletého pepře. Smažte patnáct minut. Přidejte dvě pokrájená rajčata, a když se rozvaří, poklaďte dvěma rajčaty nakrájenými na plátky. Ve směsi udělejte šest důlků a do každého rozklepněte vejce a nechte 4 minuty pod poklicí. Před podáváním postrouhejte čedarem.
- 4.
Ojja z Tuniska
Potřebujete: česnek, cibuli, jehněčí klobásku, jarní cibulku, 2 rajčata, pálivou papriku, hladkolistou petržel, harissu, rajčatový protlak, chilli papričky, zelenou papriku, mletou papriku, 5 vajec.
Postup: Na olivovém oleji osmahněte tři pokrájené česneky a jednu sekanou cibuli, dokud nezměknou. Můžete přidat i jehněčí klobásku. Pak přihoďte pokrájenou jednu jarní cibulku, dvě rajčata, jednu pálivou papriku, půl hrnku hladkolisté petržele, harissu (nebo špetku římského kmínu a špetku koriandru), lžíci rajčatového protlaku a tři chilli papričky, jednu zelenou papriku a lžičku mleté papriky.
Přidejte půl hrnku vody a míchejte, dokud rajčata nezměknou. Do povrchu směsi udělejte důlky a rozklepněte pět vajec, které nechte pod poklicí podle libosti dodělat.
- 5.
Lečo z Maďarska
Na špeku z mangalice osmahněte jednu pokrájenou cibuli. Uberte z ohně a přisypte polévkovou lžíci maďarské papriky. Pak přidejte kilogram pokrájených paprik, osolte a přikryjte poklicí. Po deseti minutách přihoďte půl kila pokrájených rajčat a vařte do změknutí. Horkou směs zalijte rozmíchaným vejcem a můžete přidat i pokrájenou klobásu.
VIDEO: Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou!
VideoVideo se připravuje ...Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou! Videohub