Americký pokrm s německými kořeny

Slovo hamburger vychází z názvu německého města Hamburk, který byl v 19. století vytíženým přístavem. Oblíbenou specialitou zde byla opečená kořeněná placka z hovězího mletého masa. Nicméně maso mezi žemlemi tak, jak burger dnes známe, se objevilo až v Americe. Němečtí imigranti, aby mohli co nejdříve vydělávat na živobytí, si tu začali totiž otevírat restaurace a na menu nechyběl ani oblíbený hamburský flák masa.

Tahle pochoutka se brzy dostala i na jídelní lístek rychlých občerstvení, která navštěvovali dělníci pracující na směnách v továrnách. A protože chtěli jídla, která se dají sníst rychle a nejlépe vestoje, netrvalo dlouho a opečená placka se začala prodávat mezi dvěma žemlemi. A tak vznikl populární hamburger, jehož popularita začala raketově stoupat.

Sýrový burger

S nápadem přidat do hamburgeru plátek sýra, aby se oblíbené maso v žemli ozvláštnilo, přišel teprve 16letý Lionel Sternberger v roce 1924. Pracoval tehdy v restauraci svého otce v Pasadeně v Kalifornii a jeho novinka se brzy dostala i na jídelní lístek jako sýrový hamburger (cheese hamburger). Až o dekádu později se tomuto sendviči začalo říkat cheeseburger.

Klasika i pro fajnšmekry

Ve Spojených státech je součástí cheeseburgeru klasický americký sýr – tavený sýr balený ve fólii po jednotlivých plátcích. Takový sýr je i častou variantou v různých sítích rychlého občerstvení.

Ale do cheeseburgeru se začaly také přidávat i jiné druhy sýra jako britský čedar, nizozemská gouda, švýcarský aromatický gruyere či ementál. Dokonce se můžete setkat i s variantou sýra s modrou či bílou plísní.

Jak na lahodný cheeseburger?

INGREDIENCE: 500 g mletého hovězího, stroužek česneku, lžička dijonské hořčice, lžíce worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 plátky čedaru, 4 bulky na hamburger, majonéza, kečup, 4 listy ledového salátu, 3 kyselé okurky, 8 plátků opečené slaniny, 2 velká rajčata.

POSTUP: Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem, hořčicí, worcesterskou omáčkou a osolte a opepřete. Pořádně promíchejte a vytvořte 4 placky. Opečte každou z obou stran na grilu nebo pánvi. Ke konci dejte na každou placku plátek sýra a nechte lehce roztéct. Bulky rozřízněte napůl a nechte krátce rozpéct. Rajčata a okurky nakrájejte na kolečka. Na spodní stranu dejte kečup, následně vrstvěte kolečka rajčat a okurek.

Na okurky položte opečenou masovou placku se sýrem, dva plátky slaniny, na ně nandejte majonézu a překryjte listem ledového salátu. Přiklopte vrchní částí bulky a stejným způsobem kompletujte i ostatní cheeseburgery.

Burger podle profesionálů: Bez čeho se neobejde?

Video
Video se připravuje ...

Burger podle profesionálů: bez čeho se neobejde?