Díky velkému množství sněhu a deště byly výjimečně dobré podmínky na oblíbené jarní kačenky české, nyní je zase v plném proudu sezóna smržů. „Ta je nejlepší od roku 2017,“ vysvětluje pro Blesk.cz člen týmu na aktuální výzkum smržů Jan Hodač.

„ Smrži jsou velmi zajímavé "pravěké" houby, jsou většinou vzácné a je nesnadné se s nimi v přírodě setkat. Milují zásadité vápencové půdy a jasany, případně hlohy a osiky,“ popsal Hodač a připomíná, že jejich stanoviště bychom vždy měli chránit.

„V poslední době se jim daří také v zahradách na zavlažené mulčovací kůře, kde, když se zalévají, mohou dorůst opravdoví obři,“ dodává.

Kulinářsky jsou tyto houby velmi cenné, považují se za delikatesu. „Doporučuji jen na másle, sůl a pepř a s dobrým čerstvým chlebem nebo jako omáčku k masu,“ radí Hodač.

Pomůžete výzkumu?

V současné době také probíhá intenzivní vědecký výzkum pod vedením RNDr. Ireny Petrželové PhD, protože stále není vyjasněná taxonomie (určování a názvy druhů), některé tyto houby dokonce nemají ani české ani latinské jméno a označují se např. kódy MEL-15.

„Pokud chcete pomoci rozlousknout hádanku, jaké druhy skutečně v Česku rostou, případně pomoci objevit druh nový, zapojte se do výzkumu také. Stačí nalezenou plodnici nafotit, nasušit a zaslat na analýzu DNA,“ připomíná Hodač.  Obrátit se se zprávou můžete na oficiálním profilu ZDE 

Pokud jste smrže zatím neobjevili, nezoufejte! „Podle mých zkušeností se jeden konkrétní druh může objevovat už koncem března, další druhy já osobně nacházím v chladnějších údolích i v nížinách ještě v půlce června. Například na Kokořínsku,“ radí mykolog Jaroslav Malý, kterého Blesk.cz také oslovil.

Kdy na křemenáče?

A jestliže patříte spíše k fanouškům hřibovitých hub, můžete se těšit, stačí ještě chvilku vydržet. „Tento rok je specifický v tom, že je dost chladno, sice teď byly dva krásné dny, ale před tím byla opravdu zima. Počítám tedy, že první hřibovité houby se sporadicky začnou objevovat ke konci května. Půjde o křemenáč březový, hřib kovář, hřib dubový a hřib žlutomasý. Předpokládal bych je v Polabí, na jižní Moravě, zkrátka na těch nejteplejších místech,“ dodává Malý.

Chcete vědět, jaké houby kdy rostou? Podívejte se ZDE.

 

Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu