Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do lesa s žebříkem? Houby rostou i na stromech! Tomáš popsal delikatesu

Autor: vet, bar, VaB - 
3. června 2021
05:00

Houby nerostou jen na zemi, občas je dobré se podívat i nahoru. Třeba i na stromy do několikametrové výšky. Tomáš Mertl tam našel sírovce, zaběhl domů pro žebřík a vyšplhal na strom. Doma si pochutnali na řízcích.

Počasí nám zatím opalovačky moc nedovoluje, za to ale přeje houbám a z toho mají radost houbaři. Jedním z nich je i Tomáš Mertl (33) z Lázní Toušeň. Minulý týden našel na třešni menší sírovec, a tak mu to nedalo a vydal se na pátrání.

K tomu použil i elektrickou tříkolku. Objížděl okolí a hledal, zda ještě nějakou houbu na stromě nenajde. A našel! Žluto-oranžová houba na něj koukala z několikametrové výšky. Rychle se otočil, fofrem dojel domů a tam si vzal žebřík a spěchal zpět.

„Byl to pro mě trochu adrenalin. Mám totiž strach z výšek. Celý strom se třásl, jak se mi klepala kolena,“ vzpomíná Tomáš pro Aha! Nádherný úlovek byl během chvilky u něj v košíku. „Je zatím nejhezčí z těch, co jsem viděl na fotkách z našeho okolí,“ dodává. Pak si doma pochutnali na řízcích.

Jak jí připravit?

Jde o dřevokaznou houbu, nejčastěji ji tak najdeme na stromech. Její chuť je něco mezi masem a sýrem. Důležité je koukat na to, z jakého stromu houbu sbíráme. Ty z jehličnatých a z akátu jsou jedovaté!

Příprava je pak jednoduchá. Nakrájíme podélně a příčně na plátky o tloušťce maximálně jednoho centimetru. Na 24 hodin houbu namočíme do mléka, zbavíme se tím kyselosti. Osušíme, na 15 minut povaříme ve slané vodě a poté smažíme.  

Video  Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala.  - mall.TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi