Kačenka česká patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným jarním druhům hub. „Mohu s klidným svědomím říci, že sezóna zahájena na výbornou,“ raduje se Jiří, který se na svá oblíbená místa vydal s kamarádem Dominikem Maškem.

A kde kačenku v přírodě hledat? „Čím větší křoví, tím větší je šance. Roste pod osikami, trnkami, hlohy, třešní. A má ráda vápencové podloží," popsal Dubec. Houbě naopak nevyhovuje kyselé prostředí.

Jen tak na másle...

Houbaři si kačenku cení pro její charakteristickou chuť, která ovšem nesedí úplně každému. „Já ji mám moc ráda. Opravdu nejlepší je jen na másle, sůl, pepř, něco zeleného, nakonec trochu smetany. Nic víc. Kačenka má svoji specifickou chuť a další jiné ingredience tu chuť přebijí,“ vysvětluje partnerka Jiřího Jana.

Kačenky se řadí mezi smržovité houby a od samotných smržů se liší především připojením klobouku ke třeni. Smrže mají klobouk srostlý s třeněm a celé plodnice jsou duté, kdežto u kačenky je klobouk připojen na samém vrcholu třeně, je navíc mozkovitě zprohýbaný a třeň je v mládí vatovitě vyplněný.

Kačenky vyrůstají zpravidla od března do dubna a v rámci jedné lokality se objevují po dobu maximálně 14 dnů. Jejich výhodou je častý růst ve velmi početných skupinách.

Pokud vás zajímá, jaké další jarní houby v dubnu objevíte, podívejte se ZDE.

Fotogalerie
8 fotografií

VIDEO: Houby, které vypadají jako z jiného světa.