V návodu na domácí pěstování se uvádí, že houby je možné pěstovat na zahradě, ale i doma na okně v květináči či skladnějším truhlíku.

 Potřeba jsou kromě dvou starých houbových plodnic také čerstvé kvasinky a čtyři litry dešťové vody! Není to údajně nijak složité ani moc pracné, jediné, co takové pěstování hub doma vyžaduje, je trpělivost. Mykologové by asi dodali, že trpělivost byste skutečně potřebovali "svatou"...

Dešťová voda a kvasinky?

A teď přesný postup, jak ho uvádí zahrádkářský web. „Houby nijak nečistěte a rozemelte je v mlýnku na maso. Vložte je do velké nádoby a přidejte všechny kvasnice i dešťovou vodu. Směs pořádně promíchejte, přikryjte prodyšným hadrem a uložte na dva týdny někam do tmy. Výslednou směs zřeďte dalšími 10 l vody, pořádně promíchejte a nalijte ji tam, kde chcete, aby houby rostly,“ radí se nadšeným pěstitelům.

Pro správný růst a vývoj hub má kutil do květináče průběžně vkládat  lesní odpad- listy, větvičky nebo kůru. První patrné výsledky je údajně možné očekávat zhruba za dva týdny od rozmístění směsi do nádob či míst, kde houby porostou.

Pěstovat hřibovité v květináči? Nesmysl, říká mykolog.
Autor: pixabay.com

Blesk.cz se na uvedený postup zeptal mykologa Jaroslava Malého. „Každý, kdo se trochu zajímá o houby, ví, že je to naprostý nesmysl. Tohle vymyslel buď nějaký recesista, nebo někdo, kdo si myslel, že by na tom mohl nějak vydělat,“ soudí Malý.

A nápad nezaujal ani další milovníky hub. „Vždyť by nás to ani nebavilo. Není nic nad tu radost, když si sedí v mechu v lese,“ má jasno v diskutující.

Houby žijí v symbióze

Proč je pěstování hřibovitých hub v květináči holý nesmysl? „Hřiby jsou mykorhizní houby a ty ke svému růstu potřebují dřevo, strom, to je to jednoduché zásadní vysvětlení. To znamená, že hřiby prostě nemůžou vyrůstat v květináči. Žijí v symbióze se stromem, se kterým si vyměňují určité látky,“ popsal odborník.

Vyjádřil se i k pěstování hříbků na zahradě. „I někteří kolegové dělají to, že odřezky z hub vysypávájí někam na zahradu. Například i pod lípou může vyrůst hřib dubový. Ale to, že tam něco skutečně vyroste, je spíše věc náhody. Těch vlivů na růst hub je totiž víc. A dešťová voda a kvasinky, jak se píše ve zmíněném návodu, to rozhodně nejsou,“ dodává Malý.

Jarní houby na konci března

Pokud už to bez hub nemůžete vydržet a chystáte se na jarní sezónu, musíte počkat do konce března. „V zimě bylo dost vláhy, takže zatím je předpoklad, že by mohlo být dobré jaro. Nejprve porostou smržovité houby, hlavně oblíbená kačenka česká a všechny druhy smržů,“ vysvětluje Malý.

Kačenky i smrže najdete pod osikami, pod růžovokvětými stromy a mají rády i křoviny. „Důležitý je ale podklad, který nesmí být kyselý. Takže nevyrostou vždy všude, kde jsou osikové háje,“ upřesňuje mykolog.

Penízovka smrková
Autor: Jaroslav Malý

Jaroslav Malý přidal i další skvělý tip. „Najít už můžete i hojnou jedlou houbu, kterou je penízovka smrková. Vyžaduje dostatek vláhy a vyrůstá výhradně ve smrkových lesích z rozkládajících se starých šišek. Některé smrkové lesy jsou při vhodných podmínkách doslova posety tisíci těchto drobných houbiček. Sbírá se tak, že si vezmete nůžky a odstříháváte kloboučky. Za chvilku máte plný košíček. Hodí se do polévek a omáček,“ dodal mykolog.

Chcete vědět, které houby kdy rostou? Velký přehled najete ZDE.

Jedlé houby najdete nejen nad zemí, ale třeba na kmenech stromů nebo dokonce pod zemí. Určitě se vám hned vybaví pravá delikatesa – lanýže. Ty se ovšem u nás sbírat nesmí, máme ale pro vás jiné tipy na chutné houby.

Fotogalerie
7 fotografií