Klidně i za syrova...

Mladé plodnice připomínají vajíčko a někteří houbaři je sbírají a pochutnávají si na nich. „Když z ní oloupete ten sliz, dá se sníst i syrová. Chutná jako něco mezi ředkvičkou a kedlubnou, jen s trochu zemitým nádechem. Většinou sním aspoň jednu už v lese, zbytek doma osmahnu na másle do zlatova,“ pochvaluje si houbařka Zuzana.

Vajíčka hadovky má ráda i paní Zora, které také připomínají chuť ředkvičky. „Mně osobně chutná. Upravuje se opečením na másle, dávala jsem ji i do směsi jiných hub a do rizota a také byla dobrá,“ popsala pro Blesk.cz houbařka.

Nejíme ji, shodují se mykologové

To, že někteří houbaři mladé plodnice hadovky vyhledávájí, potvrzuje i mykolog Michal Mikšík. „Obvykle hadovku umyjí, nakrájí na plátky a upraví na másle, nebo celé vajíčko naloží do sladkokyselého nálevu. Lidí, kteří hadovku jí, ale není mnoho. Nemá nepříjemnou chuť, ale já ji nevyhledávám,“ přiznal pro Blesk.cz Mikšík.

Stejný pohled má i jeho kolega Jaroslav Malý.  „Já osobně jsem ji nejedl. Abych pravdu řekl, nějak mne to neláká. Od kolegů vím, že ta chuť je taková zemitá, ale nikdo si to vyloženě nepochvaloval. Takže já osobně nechávám hadovky vesele růst a "smrdět",“ usmívá se mykolog.

Dospělou hadovku v lese poznáte na několik metrů podle nepříjemného zápachu. „Výrazně páchne a láká hmyz. Ten pak roznáší její výtrusy přes sliz, který houba vylučuje,“ popsal Michal Mikšík s tím, že vajíčko hadovky tento pach nemá.

Fotogalerie
5 fotografií

Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesích.