„Dnešní polévka z čerstvých hub. Penízovka sametonohá a hlíva ústřičná. No co budu povídat, nebe v hubě," popsal svůj kulinářský výsledek Viktor Chodera. Ten nedávno našel i ucho jidášovo a oběd byl brzy na stole. „Letos je jidášů hodně, tak každý víkend máme nějakou mňamku, " dodal pro Blesk.cz spokojený houbař.

Suroviny na čínu podle pana Chodery.
Autor: Viktor Chodera

Penízovky i syrové

Zimní houby mě naučil sbírat tchán a já tomu doslova propadl,“ pochlubil se další vášnivý houbař Eda Kohout, který nejčastěji sbírá v okolí Sněžníku a Mezné. Domů se vrací s krásnými úlovky. „Rostou hlívy, penízovky i opěnky. Rád dělám polévku, zavařuji a penízovky podávám i syrové, jsou velmi zdravé,“ vysvětlil Eda.

Ani ostatní houbaři se nemusí bát servírovat houby z mrazů na talíř. „Zimní druhy jsou do tohoto období stavěné. Například penízovka sametová může několikrát zmrznout a rozmrznout a nic se jí nestane,“ potvrdil mykolog Libor Hejl.

Houby rostou i jinde

Štěstí v lese měl také Milan Jakl (44) z Královéhradecka. Houbaří sice jen rok, košík ale vždycky naplní. „Mimo hlív a penízovek se soustředím také na léčivky jako březovek obecný nebo odkovku pestrou, kterou jsem nasadil oběma rodičům po covidu,“ popsal Milan s tím, že by jednou rád našel rezavec šikmý. Na toho však zatím nenarazil.

Fotogalerie
14 fotografií

Rostou houby nejvíce při úplňku? Mohou se sbírat houby, které okousala zvěř, a tím pádem se dá věřit, že jsou jedlé? Tyhle a další mýty vyvrací mykolog Michal Mikšík.