Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Krutá smrt houbového miliardáře (†80): Vrtulník krále substrátu se zřítil uprostřed lesa

Polský podnikatel Kania (†80) tragicky zahynul při havárii vrtulníku.
Polský podnikatel Kania (†80) tragicky zahynul při havárii vrtulníku.  (Autor: Facebook/Karol Kania i Synowie)
Autor: ČTK, yks - 
24. února 2021
06:05

Při pádu vrtulníku u města Pszczyna na jihu Polska přišel o život osmdesátiletý podnikatel Karol Kania, který byl zakladatelem a majitelem firmy, patřící v Evropě mezi největší výrobce substrátu pro pěstování hub. Oznámila to televize TVN 24. Spolu s ním zahynul i pilot (†52) a dva lidé se zranili.

Soukromý vrtulník typu Bell 429 se zřítil o úterní noci v lese u Pszczyny.  Spolu s podnikatelem zahynul i pilot vrtulníku, který patřil k dlouholetým zaměstnancům společnosti Karol Kania a synové, dodala stanice s odvoláním na oznámení firmy na facebooku.

Pilot a Kania, kteří seděli vpředu, zahynuli na místě, další dva cestující - žena a muž - byli s to opustit vrtulník vlastními silami. Byli hospitalizováni se zlomeninami, ale nejsou v ohrožení života. Příčiny nehody vyšetřuje prokuratura a letecká inspekce, dodala TVN 24.

„Helikoptéra kroužila dost dlouho nad naším domem. Bylo slyšet, že je velmi nízko. Pravděpodovně hledal místo na nouzové přistání. Byla hustá mlha, zdálo se dokonce, že motor špatně pracoval, protože vrčel úplně jako traktor. Pár minut po půlnoci, tak 5–7, jsme uslyšeli hlasitý třesk, téměř jako výbuch,“ uvedla pro polský portál FAKT24 svědkyně neštěstí.

První pěstírnu žampionů, kde se zároveň vyráběl substrát, otevřel Kania již v roce 1967. V současnosti má firma okolo 500 zaměstnanců a každým rokem vyrobí na 320.000 tun substrátu, na kterém se vypěstuje okolo 130 milionů kilogramů hub.

Časopis Forbes před pěti lety odhadl majetek zakladatele firmy na 490 milionů zlotých (asi 2,8 miliardy Kč podle aktuálního kurzu), což stačilo na 63. příčku na žebříčku nejbohatších Poláků. Společnost od roku 2001 vede syn Maciej Kania.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání