Jak »sázet« houby

• Pozorně si přečtěte návod na substrátu.

• Zvolte vhodné dřevo. Staré suché dřevo nebo pařezy, které už napadly dřevokazné houby, neposkytne dobrou sklizeň.

• Dodržujte správný postup očkování. To se nejčastěji děje vložením kolíčku s myceliem do vyvrtaného otvoru. Kolíček musí být do otvoru zasunut těsně, ideální je ještě ho zalepit voskem. Důležité je také zabránit infikování podhoubí – se sadbou vždy manipulujme čistýma rukama.

• Dřevo musí být při růstu podhoubí vlhké. Proto je dobré ho zabalit do PE či strečové fólie nebo ho v PE pytli postavit na cihlu zalitou vodou.

• Dávejte si pozor na mravence, kteří si na myceliu naočkované houby rádi pochutnají. Sadbu před nimi musíte chránit nástrahami.

Největší výnos

Sázkou na jistotu jsou hlívy, hlíva ústřičná, ale i hlíva plicní nebo citronová. Navíc jsou méně náročné na použité dřevo. Při troše trpělivosti můžeme snadno vypěstovat i oblíbenou houbu šiitake.

Na jaře naočkujeme odseknuté větve dubu nebo buku kolíčky s podhoubím a otvory zalepíme voskem. Podhoubí pak prorůstá až do příštího jara. Musíte však větve udržovat stále vlhké.

Na semena zapomeňte

O pěstování hub tímto způsobem se snaží laboratoře, ale výsledky zatím nejsou dobré, a pokud zakoupíte »semena« hřibů nebo křemenáčů, budete zklamáni a nejspíš nevyroste vůbec nic.

• K domácímu pěstování se hodí jen některé houby. Nejjednodušší cestou je nakoupit bloky substrátů hlív a žampionů. Pro pěstitele, kteří nemají čas shánět k tomu potřebné suroviny, je to mnohem výhodnější než vlastní experimenty.

Můžete pěstovat na slámě. Vhodná je k tomu límcovka. Pěstuje se na slámě, která se dva až tři dny předtím máčela ve studené vodě. Slámou se naplní polyetylenové pytle či se založí do pařeniště a osadí sadbou.

Stejně můžeme pěstovat i hlívu – ta ovšem vyžaduje spaření slámy vřelou vodou.

K pěstování lze použít i špalky dřeva. Nejlépe se hodí čerstvé špalky z listnáčů pokácených v době vegetačního klidu. Použít se nedá dřevo vyschlé. Čerstvě pokácené dřevo je dobré očkovat především na jaře či v předjaří.

Sadba se vkládá do vyvrtaných otvorů nebo zářezů, případně na řezné plochy špalků. Důležité je, aby dřevo zůstalo během prorůstání houbou hodně vlhké – třeba ve vlhkém sklepě nebo zabalené do polyetylenových pytlů či fólie.

Fotogalerie
3 fotografie

Houby, které vypadají jako z jiného světa, ale chutnají výtečně!