Obří betonové květníky s keramickou mozaikou si mnozí ještě pamatují z různých míst v Plzni. „Stávaly například na náměstí Republiky v centru města či u výstaviště. Nám se jich několik podařilo zachránit před odvozem na skládku,“ uvedla Silvie Hašlová, koordinátorka zahrady.

Teď květníky slouží jako místo, kde si zájemci mohou vypěstovat vlastní zeleninu či bylinky. Pronajímá se vždy metr čtvereční, takže čtvrtina květníku. „Máme ještě k dispozici několik volných záhonů. Jeden metr čtvereční pěstební vyjde zájemce na sezónu na 700 Kč, dvojnásobek 1 200 Kč,“ řekla Silvie Hašlová.

V ceně je vše kromě semínek

V ceně je zahrnuta zemina, nářadí, dešťová voda ze sběrné nádrže, prostě vše potřebné k zahradničení. „Kromě semínek a sazenic, jejichž výběr je na každém zahradníkovi,“ doplnila koordinátorka.

V prostoru zahrady je možné, pokud to pandemická situace dovolí, i posedět s přáteli či grilovat. „Časově vytížené pěstitele jistě potěší možnost střídat se v zalévání s ostatními. Nemusejí tak docházet každý den a i tak bude o jejich rostliny bylo dobře postaráno. Senioři zase ocení, že se k vyvýšeným záhonům nemusejí ohýbat,“ dodala koordinátorka.  

VIDEO: V plzeňském areálu DEPO2015 si zájemci mohou pronajmout květník a vypěstovat si vlastní zeleninu.