„Byli jsme v lese v Tisu u Blatna asi dvě hodinky, šlo o procházku na naše tajná místa,“ popisuje přítel Ireny Radek Matějka. Křemenáče našli v místech, kde se v lese udrželo vlhko. „Bylo jich přes sedmdesát kousků a opravdu jsme to nečekali,“ přiznává. Houby rozdali dětem a rodičům a byla z nich kulajda a omáčka.
Kalendář jako důkaz
To František Ouska vyrazil do Jesenice na Rakovnicku a za tři hodiny měl plný koš výstavních krasavců! „Bylo to štěstí, docela jsem se nachodil. Z křemenáčů byla polévka a smaženice," upřesňuje Ouska. Jeho nálezu ale známí nevěřili, mysleli, že jde o fotografii z loňského roku. Šťastný houbař jim proto na důkaz nahrál video křemenáče i s kalendářem.
Křemenáče patří k nejchutnějším hřibovitým houbám, ze kterých se dají připravit třeba vynikající řízky. Skvěle poslouží i jako podklad pod maso.
Stroganoff s křemenáči
Potřebujete: misku nakrájených kozáků a křemenáčů (několik si necháte stranou na orestování k podávání), 2 plátky hovězí roštěné, lžíci másla, 1 cibuli, 1 šalotku, hrstku malých kyselých okurek, lžičku rajčatového protlaku, 2 lžíce zakysané smetany, lžičku sójovky, pepř a sůl.
Postup: Vezměte roštěnou a nakrájejte ji na tenké špalíčky. Orestujete je na rozpáleném másle zprudka s trochou pepře a soli. Až se maso zatáhne, vyndáte ho z pánve a ve výpeku orestujte jednu velkou cibuli a jednu šalotku, obojí nakrájené na půlkolečka.
Až vše začne sklovatět, přihodíte kozáky a křemenáče, podusíte. Přidáte lžíci rajčatového protlaku, 2 lžíce zakysanky, lžičku sójovky, miniokurky nakrájené na půlky a vrátíte maso. Chvíli prohřejte. Podávejte s rýží a plátky křemenáčů osmažených jen na másle s trochou soli.
Pokud vás zajímá, jak se mezi sebou liší křemenáč dubový, osikový, březový či smrkový, podívejte se ZDE.
VIDEO: Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu.