„Denně vstávám ve tři čtvrtě na čtyři, něco málo posnídám, sednu na kolo, stejně jako manžel, a jedeme od nás z Martinic pár kilometrů do Holešova. Manžel jezdí na jahodových lánech s traktorem, odváží naplněné koše a já prostě trhám a trhám,“ popsala Blesku Jarmila Chudárková. Ta už do deseti hodin dopoledne natrhá i 70 kilo jahod, které se pak prodávají v okolí Holešova a ve Zlíně.

Jako kombajn

„Její rekord je za osm hodin neuvěřitelných 200 kilogramů jahod. Smekám klobouk, to už by mohl být světový rekord,“ oceňuje umění paní Jarmily majitel plantáže Jaroslav Valenta (77). Ten kvůli úctyhodným výkonům svoji nejlepší sběračku žertem nazývá kombajnem na jahody.

„My někdy ani nestačíme tempu, které má paní Jarmila. Je to košík za košíkem, obdivujeme ji,“ popsaly brigádnice, které jahody váží a prodávají.

Je zvyklá dřít

Na jahodové plantáži pracuje i manžel Jarmily Chudárkové Josef (78). „Jsme spolu 52 let, ona se už od mládí nikdy pořádně nezastavila. Byla tak naučená, oba jsme z vesnice, došlo se ze školy a šlo se na pole. Je z devíti dětí, já myslím, že je pilná odmalička,“ popsal Josef Chudárek. Jeho žena sbírá jahody už 20 let. „Nekončím, není proč. Ale musím říct, že je dobře, že rostou zhruba jen měsíc,“ dodala sběračka.

Technika sběru paní Jarmily

Sbírá jahody výhradně na kolenou, nikdy ne v sedě nebo vleže, už vůbec ne v předklonu. Velmi důležité je mít pod sebou slámu, někdy používá i nákolenky. Třídí se menší a větší. Zásadně se sbírá v plné zralosti. Každou jahodu musí vzít do ruky, zkontrolovat kvalitu, zralost, množství a to, jestli je v dokonalém stavu. Zákazníci mají její jahody na tržišti ve Zlíně do hodiny.

Kynuté knedlíky Jarmily Chudárkové

● Suroviny na těsto: Půl kila polohrubé mouky, dva žloutky, 20 gramů kvasnic, 30 g másla, 0,3 l mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli.

● Těsto vypracujeme a necháme hodinu kynout, vytvarujeme knedlíky, naplníme čerstvými jahodami. Vaříme 5 až 7 minut ve vroucí vodě, promícháváme, aby se neslepily.

● Posypeme mákem, mletými ořechy a cukrem. Polejeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat trochu šlehačky.

Zajímavosti o jahodách

● Nyní se sklízí odrůda nazvaná Asie. Je velmi sladká, má velké plody. Nejčastějšími odrůdami jsou Rumba a Salza.

● Česko není ani zdaleka jahodová velmoc. Mnohem více se pěstují v Polsku, světovými velmocemi jsou USA a Čína.

● V Holešově za samosběr jahod zaplatíte do 100 korun za kilo, později v červenci jsou i za 60 Kč.

● Jahody obsahují velké množství vitaminu C, srovnatelné s citrusovými plody, dále vitaminy A, B, E a množství minerálních látek a organických kyselin, které působí silně protinádorově.

Menší jahoda váží asi 20 gramů, velká až 50. Za směnu Jarmila tak nasbírá až 3000 jahod. Za sezonu v červnu a v červenci je to asi 100 tisíc. Za 20 let je to kolem dvou milionů.

VIDEO: Recept na jahodovou marmeládu

Video
délka: 01:05.04

Jahodová marmeláda Videohub/recepty

Fotogalerie
6 fotografií