Kafe smrdí jako benzin, maso jako hniloba. Pacienti popsali, jak jim covid změnil běžný život
Jedním z hlavních symptomů onemocnění covid-19 je ztráta chuti a čichu, zotavující se lidé si ještě měsíce po prodělání nákazy stěžují, že se jim smysly nevrátily, případně na to, že se jim vnímání chuti a pachů změnilo. Jedna z pacientek například vypověděla, že její milovaná káva už jí nevoní, naopak smrdí jí jako benzín, uvedl list Daily Mail.
Pacienti popsali, jak mají pomíchané pachy různých věcí. Cibule, česnek nebo maso jim připomínají pach hniloby, burákové máslo a výkaly zase pach pálící se gumy. Takovéto výpovědi přiměly vědce, aby zkoumali dopad koronaviru na smysly, zvláště pak na čich. Zaměřují se na to, zda změny či posun vnímání pachů je dlouhodobý.
Odborníci představili několik hypotéz toho, jak se koronavirus podepsal na lidských smyslech, rovnou však upozornili na to, že je třeba hlouběji zkoumat léčbu a dlouhodobost těchto následků. Marcel Kuttabová pro deník The New York Times vylíčila, jak se jí po covidu-19 změnilo vnímání pachů. Asi nejvíce ji zarazilo to, že už jí nevoní káva. Nejenže pro ni smrdí jako benzín, ale i tak chutná. Podobný problém má i s cibulí, česnekem a masem, ty jí na chuť i pak přijdou shnilé.
Ztráta čichu zatím není tak prozkoumaná
Experti poznamenali, že ztráta smyslů jako slepota nebo hluchota jsou široce prozkoumané, lidé většinou ani neočekávají, že by mohli přijít o čich. Anosmie, tedy kompletní ztráta čichu, přitom během pandemie postihla až 2 miliony Američanů. Tato porucha může být i vrozená na základě genetické vady, nebo může ke ztrátě čichu dojít po nehodě nebo vinou poškození mozku. Lékaři dodali, že ke ztrátě čichu může dojít i vlivem chemoterapie nebo při Alzheimerově chorobě, můžou k ní vést i další onemocnění.
Čich ztrácejí i lidé s chřipkou nebo při rýmě. Podle nejnovějších studií je anosmie nejčastější příznak covidu-19, a experti dokonce přišli s testovací metodou založenou na ztrátě smyslu. Po prodělání covidu-19 se většině lidem čich a chuť zase vrátily, nicméně část pacientů takové štěstí neměla. Podle odborníků se tato skupinka lidí potýká s parosmií, poruchou, při které člověk vnímá pachy „pokrouceně“. Tedy věci, které by měly vonět příjemně, zapáchají a naopak.
Brooke Viegutová během rozhovoru s The New York Times uvedla, že o čich přišla, když se na jaře 2020 nakazila covidem-19. „Než se jí plně stačil čich vrátit, projevila se u ní parosmie,“ shrnul odborník pro novináře s tím, že pacientka z řady věcí cítí hnilobu. „Dokonce i brokolice má pro ni až chemický zápach,“ cituje Viegutovou deník.
Američance smrdí i vyprané prádlo
Kuttabová k tomu dodala, že pravidelně podniká výlety do obchodů a na trhy a pátrá po tom, jak se jejich chuť a čich změnily. Chce najít potraviny, které bude schopná „aspoň tolerovat“. S tiskem mluvila také Janet Marpleová, pro ni většina potravin páchne jako pálící se guma. „Kafe, burákové máslo, ale nejde vlastně jen o potraviny a pití, také výkaly, čerstvě posekaná tráva nebo vyprané prádlo. Když si myju vlasy, musím zadržovat dech, aby se mi neudělalo ze zápachu špatně,“ svěřila se.
Lidí s podobným problémem jsou tisíce, v jedné z facebookových skupin, které problematiku řeší, je jich více než 10 tisíc. Vědkyně a studentka psychofyziologie Kate Petrovaová se k tématu ztráty čichu dostala díky recenzím svíček značky Yankee Candle. Loni v listopadu umělkyně Terri Nelsonová na twitteru poznamenala, že „si naštvané ženy stěžují, že svíčky Yankee Candle nevoní, jak by měly, případně nevoní vůbec“.
Výzkum díky svíčkám
Petrovaová na základě recenzí svíček založila jeden ze svých výzkumů během doktorského studia na Stanfordu. Mladá vědkyně objevila opakující se trend, upozornila také na to, že ztráta čichu je velmi nebezpečná. O tom svědčí i případ z texaského města Waco, kde rodina málem uhořela, když tři její členové nakažení covidem-19 necítili kouř.
Nejnovější výzkumy se zaměřují na čichový epitel, což je nervové centrum uvnitř nosu, které detekuje pachy a vysílá signály do mozku. Při rýmě bývá epitel ucpaný hleny, což blokuje pachy, a nachlazený člověk proto necítí. Během covidu-19 se děje něco „mnohem složitějšího“, tvrdí vědci. Koronavirus podle nich vyvolává molekulární reakci v epitelu a brání mu vysílat signály do mozku. Následně když mají buňky možnost se zahojit, může se stát, že dojde ke špatnému propojení, což vede k parosmii.
Pro zjednodušení vědci tento fenomén připodobnili k „poškozenému pianu, kdy jsou struny připojené ke špatným klapkám“, uvedla ve svém článku novinářka zaměřující se na zdravotnickou tématiku Deborah Schochová. Ta zdůraznila, že ani jedna z pacientek, které zpovídala, nemá dosud čich v pořádku.
Na počátku roku 2021 spustily americké Národní instituty zdraví (NIH) několikamiliardové výzkumy všech dlouhodobých symptomů a následků covidu-19, včetně ztráty čichu.
Nebo si může vzít trojku lexaurinu a bude ok.