Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kafe smrdí jako benzin, maso jako hniloba. Pacienti popsali, jak jim covid změnil běžný život

Autor: Darina Jíchová - 
17. června 2021
05:00

Jedním z hlavních symptomů onemocnění covid-19 je ztráta chuti a čichu, zotavující se lidé si ještě měsíce po prodělání nákazy stěžují, že se jim smysly nevrátily, případně na to, že se jim vnímání chuti a pachů změnilo. Jedna z pacientek například vypověděla, že její milovaná káva už jí nevoní, naopak smrdí jí jako benzín, uvedl list Daily Mail.

Pacienti popsali, jak mají pomíchané pachy různých věcí. Cibule, česnek nebo maso jim připomínají pach hniloby, burákové máslo a výkaly zase pach pálící se gumy. Takovéto výpovědi přiměly vědce, aby zkoumali dopad koronaviru na smysly, zvláště pak na čich. Zaměřují se na to, zda změny či posun vnímání pachů je dlouhodobý.

Odborníci představili několik hypotéz toho, jak se koronavirus podepsal na lidských smyslech, rovnou však upozornili na to, že je třeba hlouběji zkoumat léčbu a dlouhodobost těchto následků. Marcel Kuttabová pro deník The New York Times vylíčila, jak se jí po covidu-19 změnilo vnímání pachů. Asi nejvíce ji zarazilo to, že už jí nevoní káva. Nejenže pro ni smrdí jako benzín, ale i tak chutná. Podobný problém má i s cibulí, česnekem a masem, ty jí na chuť i pak přijdou shnilé.

Ztráta čichu zatím není tak prozkoumaná

Experti poznamenali, že ztráta smyslů jako slepota nebo hluchota jsou široce prozkoumané, lidé většinou ani neočekávají, že by mohli přijít o čich. Anosmie, tedy kompletní ztráta čichu, přitom během pandemie postihla až 2 miliony Američanů. Tato porucha může být i vrozená na základě genetické vady, nebo může ke ztrátě čichu dojít po nehodě nebo vinou poškození mozku. Lékaři dodali, že ke ztrátě čichu může dojít i vlivem chemoterapie nebo při Alzheimerově chorobě, můžou k ní vést i další onemocnění.

Čich ztrácejí i lidé s chřipkou nebo při rýmě. Podle nejnovějších studií je anosmie nejčastější příznak covidu-19, a experti dokonce přišli s testovací metodou založenou na ztrátě smyslu. Po prodělání covidu-19 se většině lidem čich a chuť zase vrátily, nicméně část pacientů takové štěstí neměla. Podle odborníků se tato skupinka lidí potýká s parosmií, poruchou, při které člověk vnímá pachy „pokrouceně“. Tedy věci, které by měly vonět příjemně, zapáchají a naopak.

Brooke Viegutová během rozhovoru s The New York Times uvedla, že o čich přišla, když se na jaře 2020 nakazila covidem-19. „Než se jí plně stačil čich vrátit, projevila se u ní parosmie,“ shrnul odborník pro novináře s tím, že pacientka z řady věcí cítí hnilobu. „Dokonce i brokolice má pro ni až chemický zápach,“ cituje Viegutovou deník.

Američance smrdí i vyprané prádlo

Kuttabová k tomu dodala, že pravidelně podniká výlety do obchodů a na trhy a pátrá po tom, jak se jejich chuť a čich změnily. Chce najít potraviny, které bude schopná „aspoň tolerovat“. S tiskem mluvila také Janet Marpleová, pro ni většina potravin páchne jako pálící se guma. „Kafe, burákové máslo, ale nejde vlastně jen o potraviny a pití, také výkaly, čerstvě posekaná tráva nebo vyprané prádlo. Když si myju vlasy, musím zadržovat dech, aby se mi neudělalo ze zápachu špatně,“ svěřila se.

Lidí s podobným problémem jsou tisíce, v jedné z facebookových skupin, které problematiku řeší, je jich více než 10 tisíc. Vědkyně a studentka psychofyziologie Kate Petrovaová se k tématu ztráty čichu dostala díky recenzím svíček značky Yankee Candle. Loni v listopadu umělkyně Terri Nelsonová na twitteru poznamenala, že „si naštvané ženy stěžují, že svíčky Yankee Candle nevoní, jak by měly, případně nevoní vůbec“.

Výzkum díky svíčkám

Petrovaová na základě recenzí svíček založila jeden ze svých výzkumů během doktorského studia na Stanfordu. Mladá vědkyně objevila opakující se trend, upozornila také na to, že ztráta čichu je velmi nebezpečná. O tom svědčí i případ z texaského města Waco, kde rodina málem uhořela, když tři její členové nakažení covidem-19 necítili kouř.

Nejnovější výzkumy se zaměřují na čichový epitel, což je nervové centrum uvnitř nosu, které detekuje pachy a vysílá signály do mozku. Při rýmě bývá epitel ucpaný hleny, což blokuje pachy, a nachlazený člověk proto necítí. Během covidu-19 se děje něco „mnohem složitějšího“, tvrdí vědci. Koronavirus podle nich vyvolává molekulární reakci v epitelu a brání mu vysílat signály do mozku. Následně když mají buňky možnost se zahojit, může se stát, že dojde ke špatnému propojení, což vede k parosmii.

Pro zjednodušení vědci tento fenomén připodobnili k „poškozenému pianu, kdy jsou struny připojené ke špatným klapkám“, uvedla ve svém článku novinářka zaměřující se na zdravotnickou tématiku Deborah Schochová. Ta zdůraznila, že ani jedna z pacientek, které zpovídala, nemá dosud čich v pořádku.

Na počátku roku 2021 spustily americké Národní instituty zdraví (NIH) několikamiliardové výzkumy všech dlouhodobých symptomů a následků covidu-19, včetně ztráty čichu.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 17. června 2021 19:16 )

Nebo si může vzít trojku lexaurinu a bude ok.

Zdenek ( 17. června 2021 08:19 )

jeste nikdo neznal covid ..... a vedele se - R ý m u nepovažuje většina populace za vážné onemocnění, a tak i při chronických a opakovaných potížích řada pacientů nevyhledá odborníka. Výsledkem dlouhodobě přehlížené rýmy přitom může být nejen ztráta kondice či narušení imunity, ale dokonce i ztráta čichu či poškození sluchu. Nebezpečné je přitom přehlížení rýmy hlavně u dětí, u kterých recidivující – opakující se zánět nosní sliznice velmi často vede k bolestivému zánětu středního ucha.

S rýmou dnes řada lidí běžně chodí do práce a své děti posílá do školky či školy. U krátkodobé čiré rýmy to ještě nemusí být tak velký problém, ovšem u dlouhodobé nebo často se opakující rýmy, a zejména u hlenohnisavé rýmy, je vždy nezbytně nutný klidový režim a dohled lékaře, který předepíše vhodnou léčbu na míru konkrétního pacienta.

Často totiž zprvu nenápadná lehká rýma v důsledku zanedbání klidového režimu přechází v silnou hlenohnisavou rýmu, která negativně ovlivňuje imunitu, výkonnost či spánek a může způsobovat i bolesti hlavy, obtíže čichu, sluchu i chuti. V důsledku snížené imunity se pak navíc často přidávají komplikace - jako například infekce vedlejších nosních dutin, kterou je potřeba řešit již pomocí antibiotik. Infekce se navíc může z nosohltanu přenést Eustachovou trubicí i do středního ucha a způsobit bolestivý zánět středního ucha.

Zdenek ( 17. června 2021 08:17 )

Posledních deset let je výzkumu vztahu mezi ztrátou čichu a demencí či předčasným úmrtím věnována velká pozornost. A přibývá důkazů, že právě ztráta schopnosti vnímat olfaktorické vjemy souvisí s rozvojem demence a naznačuje, že člověk se blíží k finálním rokům života. Vědci z Illinois teď prokázali, že na pozoru by se měli mít všichni lidé, kteří přestanou vnímat vůni máty, ryb, pomerančů, růže a kůže.

Nejhorší je to pak v případě, že člověk necítí žádnou z těchto specifických vůní, ale pokud přijde o schopnost u dvou či tří, už by měl pomýšlet na vyšetření nervové soustavy s podezřením na demenci.

Pětileté sledování osob starších sedmapadesáti let prokázalo, že jedinci, kteří nebyli na počátku studie schopni vnímat oněch pět pachů, byli na konci do jednoho dementní.

A u osob, které vnímaly jeden či dva z oněch pachů, se demence rozvinula v osmdesáti procentech případů.

„Ztráta schopnosti čichu je silným signálem, že něco je hodně špatně a došlo v mozku k výrazným poškozením. Tento jednoduchý test čichu by mohl poskytnout rychlý a levný způsob identifikace těch, kdo už jsou ohroženi,“ tvrdí profesor Jayant Pinto z Chicago University.....

jihlavanka ( 17. června 2021 05:45 )

Od doby, co se mi postupně vrátil čich mám stejný problé­m..an­tiper­spiran­t, parfém, mýdlo, vyprané prádlo - vše stejná, nepříjemná vůně. Když na sebe stříkám antiperspirant, musím zatajit dech, protože je mi z toho až na zvracení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa