Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nakažlivější a smrtelnější, varují vědci před mutací. Český epidemiolog přidal další obavy

Autor: ula - 
17. února 2021
05:30

Mutace koronaviru, kterou vědci poprvé odhalili loni v prosinci na jihu Anglie, už je v Česku. Ačkoliv se o ní nejprve tvrdilo, že není nebezpečnější než původní vir, podle nového britského výzkumu to tak není. Jak uvedl server The New York Times, podle průzkumů má o 30-70 % vyšší smrtnost a riziko přenosu je asi o 30-50 % vyšší. Pokud se člověk nakazí britskou mutací, existuje o 40-60 % větší možnost, že bude muset být hospitalizován v nemocnici. Blesk Zprávy se zeptaly epidemiologa Rastislava Maďara, proč je podle něj britská mutace nebezpečná.

Že může být britská mutace koronaviru smrtelnější než původní vir, tvrdil už premiér Boris Johnson. Vzápětí si vysloužil tvrdou kritiku od vědců, že pro toto tvrzení existuje málo dat. Zdrženlivější byla i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Odborníci nejprve prohlásili, že existuje „reálná možnost“, že britská mutace je nejen nakažlivější, ale i smrtelnější, než je původní virus covid-19.

Podle portálu The New York Times v minulém týdnu zveřejnili britští vědci studii, která je založená na zhruba dvojnásobném počtu výzkumů než doposud. Ta uvádí, že je pravděpodobné, že nová varianta souvisí s vyšším rizikem hospitalizace a úmrtí.

Bude britská varianta od března dominantní?

Důvody, proč je úmrtnost vyšší, zatím nejsou zcela jasné. Některé důkazy naznačují, že lidé infikovaní touto variantou mají větší virovou nálož, se kterou se tělo hůře vypořádává. Do budoucna by to mohlo znamenat i to, že léčba, která se používá při onemocnění covidem-19, by nemusela být tak účinná. Vědci se podle studie snaží také rozklíčovat, nakolik může zvýšené riziko úmrtí souviset s tím, že britská mutace se primárně šířila v pečovatelských domech pro seniory.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa