Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otazníky u očkování proti koronaviru: Je bezpečné oddálit druhou dávku a co mix vakcín?

Autor: ula, ČTK - 
3. ledna 2021
05:00

Bylo by lepší naočkovat co nejvíc lidí aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru - i za cenu toho, že si první očkovaní počkají déle na tu druhou? A je v případě výpadku dodávek možné pro druhou dávku zvolit preparát jiného výrobce? I takové otázky se teď objevují okolo koronaviru - včetně toho, jestli bude v Česku vakcíny dost. Český epidemiolog Rastislav Maďar pro Blesk Zprávy před záměnou vakcíny varuje, v Británii to za určitých podmínek vláda dovolila, jakkoli ani tady mixování vakcín nedoporučuje organizace Public Health England (PHE) .

Od prosince se Velké Británii očkuje vakcínou Pfizer / BioNTech, od příštího týdne začne očkování vakcínou Oxford / AstraZeneca. Obě vakcíny by měly být podány ve dvou dávkách. Vláda Spojeného království vydala pokyn pro zdravotníky, že v případě, že byla osoba očkována jedním druhem vakcíny a druhá dávka není k dispozici, bylo by „rozumné“ použít jinou vakcínu.

Podle webu televize Sky News se v pokynech dále uvádí, že možnost mixování vakcíny by měla být upřednostněna, pokud je očkovaný vystaven bezprostřednímu riziku. Jak ale Sky News řekla lékařka Mary Ramseyová z PHE, mixování vakcín proti covidu-19 by nedoporučila a mělo by k němu docházet ve velmi výjimečných případech.

„Pokud jste dostali první dávku vakcíny Pfizer, rozhodně byste neměli dostat jako druhou dávku vakcínu AstraZeneca a naopak,“ upozornila Ramseyová. Zároveň připustila, že mohou nastat extrémně vzácné případy, kdy není druhá dávka k dispozici, či si pacient nepamatuje, jakou vakcínu poprvé dostal.

„Ale i v těchto případech je třeba vyvinout maximální úsilí, aby byla podána vakcína od stejného distributora. Na druhou stranu je lepší dostat druhou dávku jiné vakcíny, než vůbec žádnou,“ dodala lékařka.

Bude vakcín dostatek?

Názory odborníků se však různí. Simon Clarke, profesor buněčné mikrobiologie na univerzitě z Readingu, uvedl, že míchání vakcín je „obrovský hazard“. „Mohlo by to zabrat, ale také nemuselo,“ varuje odborník.

Julian Tang, virolog z Leicester Royal Infirmary, nicméně uvedl, že existuje plán testování míchání dávek, a domnívá se, že mixování dávek není problém, protože u jiných vakcín se to běžně děje. Navíc vakcíny Pfizer a Oxford se podle něj příliš neliší.

Diskuze o očkování jiným druhem vakcíny přichází i v době, kdy je Evropská komise (EK) kritizována za to, že neobjednala od firem BioNTech a Pfizer dostatečné množství dávek. Proti tomu se ohradila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Řekla, že jádrem problému není nedostatečný počet objednávek, ale malé výrobní kapacity firem. Lidé se tak začali obávat, zda bude v EU dostatek vakcín pro všechny zájemce.

Maďar: Záměna u koronavirových vakcín se nedoporučuje

Jak řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar, ve vakcinologii platí, že je snaha vždy doočkovat vakcínou, kterou bylo očkovací schéma zahájeno.

„Pokud to však není možné, například v případě výpadku dodávek, lze pro pokračování nebo dokončení očkovacího schématu použít vakcínu od jiného výrobce, to je například u vakcín proti klíšťové encefalitidě nebo virové hepatitidě A. Jiné zase naopak zaměňovat nelze, např. proti HPV, meningokokům B nebo rotavirům,“ uvedl Maďar příklady z praxe.

Pokud však jde o vakcínu proti covidu-19, tam se záměna nedoporučuje. Důvod je podle Maďara prostý.

„Nejsou dostatečné informace. Z logických důvodů výrobci možnost záměny vakcín zatím v klinických studií netestovali,“ řekl epidemiolog s tím, že se domnívá, že vakcín bude v EU dostatek, a věří, že nenastane situace, kdy by nebyla k dispozici druhá dávka očkovací látky od stejného výrobce.

„Maximálně by se muselo počkat o trochu déle než tři týdny. Určitý nevýznamný přesah stanoveného intervalu je však akceptovatelný,“ říká Maďar k možnosti pozdržení druhé dávky.

Očkování pro sedm milionů Čechů

Česká strategie počítá s tím, že už v lednu bude dostupná i vakcína od společnosti Moderna, kterou má Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schvalovat 6. ledna. V lednu by tak vakcínou od firem Pfizer a BioNTech mělo být očkováno asi 139 000 Čechů a od firmy Moderna asi 40 000. Lidé nemají dostat na výběr.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Očkování v tuzemsku začalo, podobně jako ve většině dalších zemí EU, v neděli 27. prosince, kdy dorazilo prvních 9750 dávek očkovací látky firem Pfizer a BioNTech. Za první dva dny bylo podle dostupných údajů očkováno zhruba 3100 lidí, tedy asi 0,3 promile obyvatel. Z první dodávky je podle informací z nemocnic už většina vypotřebovaná.

Česko má objednáno závazně zhruba čtyři miliony dávek, každý očkovaný musí dostat dvě. Na základě uplatněné opce by mělo být možné získat ještě dalších asi 2,4 milionu dávek. Celkem je od různých výrobců objednána pro 6,9 milionu lidí.

Video  Nejočekávanější vánoční dárek: Do Česka dorazila vakcína proti covidu  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 3. ledna 2021 12:29 )

Ale v říjnu nás čekají volby. Soudruh estébák Babiš bude po říjnových volbách opět premiérem. Bez ohledu na výsledek voleb soudruha Babiše opět jmenuje soudruh Zeman. Pokud nedostane důvěru sněmovny, tak jej soudruh Zeman jmenuje znova (už to tu bylo), třeba desetkrát po sobě. S nějakou ústavou a zákony si prostě opět bude vytírat (_!_). Jako obvykle.

lubosbeyr ( 3. ledna 2021 12:28 )

Jsem zdravý šedesátisedmletý senior, když čtu ty kritéria která určují pořadí očkování, tuším že se ho asi nedožiju.

Anifa ( 3. ledna 2021 12:06 )

Chaos, každý den jiné informace, žádný pořádný plán. Od ledna se budou registrovat lidi nad osmdesát, možná v únoru o něco mladší a nemocní.Ale kdy na ně dojde řada s očkováním nikdo neví ..Pokud to půjde takto dál, čeká nás perný rok plný blábolů,nesmyslných opatření a korupce

yaaro ( 3. ledna 2021 11:44 )

nenene bezvědomí né to je málo !!!

yaaro ( 3. ledna 2021 11:36 )

Opravdu si myslíte že boháči vám budou platit rentu když už vás nebudou potřebovat ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa