Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opozice vs. Babiš: Řešili stav nouze i pandemický zákon. Smírné řešení na obzoru?

Aktualizováno -
16. února 2021
15:45
Autor: ČTK, simao - 
16. února 2021
10:45

Vládní představitelé a opoziční strany dnes zasedly ke společnému jednacímu stolu a řešily další podobu covidových opatření v Česku. Základem by se měl stát pandemický zákon, který v pondělí schválila vláda. Neliší se však příliš od toho, který loni vznikl za tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Současný ministr Jan Blatný (oba za ANO) předložil jen kosmeticky pozměněnou variantu. Opozice k němu však dnes pošle své připomínky. Šéf ODS Petr Fiala si jednání opozičních a vládních představitelů pochvaloval.

Opozice před schůzkou mimo jiné žádala, aby funkční opatření bylo možné vyhlašovat i bez nouzového stavu, apelovala mj. také na postupný návrat žáků do škol či zrušení některých sporných opatření proti šíření covidu-19.

Schůzka se odehrála poté, co opozice ve čtvrtek odmítla vyhovět vládní žádosti na prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dné. Stav nouze však přesto pokračuje od pondělí dál - na dalších 14 dní. Po jednání s premiérem Andreje Babišem (ANO) o něj totiž požádali hejtmani.

Blatného „opsaný“ pandemický zákon

Návrh pandemického zákona se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. Jenže návrh, pocházející tehdy z resortu Adama Vojtěcha (za ANO), byl často kritizovaný. Blatný ho pozměnil jen kosmeticky.

„Návrh vyjadřuje pohled vlády a je svatým právem poslanců zákon upravovat tak, aby nějaká úprava získala většinu hlasů,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Schůzky k dalšímu postupu při epidemii se dnes ve Sněmovně účastnili vedle lídrů opozičních stran i Babiš, Hamáček a další ministři včetně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Připomínky pošle opozice dnes

Opoziční strany podle dohody z dnešní schůzky s vládou pošlou ještě dnes své připomínky právě k pandemickému zákonu.

„Dohodli jsme se, že dnes pošle opozice připomínky k vládnímu návrhu, ministerstvo se je pokusí vypořádat. Pokud budou některé s rozporem, tak se k tomu ještě sejdeme. Cílem je projednat pandemický zákon ve čtvrtek, na tom panovala shoda,“ uvedl Hamáček.

Video  Nový nouzový stav v Česku: Vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Fiala: Odmítnutí nouzového stavu bylo důležité

Šéf ODS Petr Fiala na tiskovce před jednáním s vládními představiteli připomněl, že odmítnutí prodloužení nouzového stavu Sněmovnou bylo dle něj užitečným krokem.

„Je dobře, že se takové jednání koná, ukazuje se, jak bylo důležité, že jsme v Poslanecké sněmovně neschválili ve čtvrtek prodloužení nouzového stavu, protože my se o jednání snažíme dlouhodobě, snažíme se, aby vláda poslouchala naše návrhy, abychom se bavili o úpravě protiepidemických opatření tak, aby opravdu fungovala, těšila se důvěře lidí, abychom odstranili ty věci, které jsou špatné,“ uvedl ve Sněmovně Fiala.

„My se snažíme cílit také na ta opatření, která nejsou jen v otázce rozvolňování, ale která vedou i k tomu, abychom efektivněji a lépe řešili boj s pandemií. Když v praxi vidíme, že na Olomoucku Univerzita Palackého už tento týden spouští neinvazivní testování studentů, vidíme stomatoložku na Příbramsku, která sama, aktivně spouští opět lokálně testování žáků základní školy, tak nám přijde absurdní, že se nedaří po měsících našich apelů na vládu, že tyto kroky nedělá vláda sama o své aktivitě,“ podotkl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pandemický zákon je třeba zlepšit, upravit, aby byla rozumně chráněna i práva občanů, poznamenal Jurečka. „Méně šikany, daleko více ochrany,“ apeloval poslanec a člen Anticovid týmu Vlastimil Válek.

Konečně věcné jednání, chválil šéf ODS

„Konečně to bylo věcné jednání,“ uvedl po dnešní schůzce Fiala. „Rýsuje se shoda, jak schvalovat pandemický zákon, což je důležité, abychom mohli s pandemií bojovat účinněji a ne jen stále prodlužovat nouzový stav,“ dodal.

Debatu o tom, zda by mohly některé strany podpořit pokračování nouzového stavu i po konci února, označil Fiala za předčasnou. „Musíme se soustředit na shodu na pandemickém zákoně a opatřeních,“ podotkl.

Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky dnes Babiš označil většinu opozičních iniciativ za dobré či akceptovatelné. „Do zítřejšího (středečního) večera dají vědět a zítra ta jednání mají pokračovat,“ řekl. Schůzka by se měla uskutečnit ve středu v 19:00.

Problém s přílišnou mocí ministerstva zdravotnictví

Opozice přitom měla již loni problém s přílišnou mocí, kterou návrh dává ministerstvu zdravotnictví - tomů původní verze nového pandemického zákona dává pravomoci vydávat opatření například pro obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce.

Doplněné odstavce řeší povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravují nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

Podle Blatného má sloužit ve chvíli, kdy pro zvládání epidemické situace nebudou stačit opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ale současně nebude dosahovat síly, kdy by bylo třeba zasahovat vyhlášením nouzového stavu. Neumožňuje omezení volného pohybu.

Nouzový stav nechceme, říká Rakušan

Koalice Pirátů a STAN v pondělí uvedla, že v předpisu postrádá například parlamentní kontrolu a úpravu otázky kompenzací.

„My tu nouzový stav nechceme. Doufáme, že schválení kvalitního pandemického zákona zajistí, že tu co nejdříve nebude muset být,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

„Když už vláda navrhla vlastní vykostěný návrh pandemického zákona, zašleme jí dnes společně za Česká pirátská strana a STAN s koalicí Spolu do večera naše připomínky. Chceme, aby byl skutečně funkční a umožnil vyhlašování kvalitních opatření šetrných k právům lidí, a to i bez nouzového stavu. Pokud vláda naše připomínky do návrhu zapracuje, podpoříme jej, aby se země co nejdřív obešla bez nouzového stavu. Dohodli jsme se na tom dnes s premiérem Andrejem Babišem,“ komentoval na facebooku schůzku šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Otevření obchodů na spadnutí

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) dnes zástupci vlády projednávali s opozicí také otevření obchodů. Za den až dva by o tom mohl kabinet rozhodnout na mimořádné schůzi.  

Návrh na otevření obchodů od 22. února dnes za přijatelný označila Rada vlády pro zdravotní rizika. Nutností budou respirátory FFP2 u personálu prodejen.

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

OFF_LINE ( 16. února 2021 20:38 )

.


HITPARÁDA ZAPŠKLÝCH CHYTROLÍNŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU POD ČAROU:
____­______­______­______­______­______­______­______­______­______

ingmarie ( 16. února 2021 20:03 )

Vy rozhodně taky , to je zjevné

ingmarie ( 16. února 2021 20:01 )

Kdyby nějaký Novák byl u nás premiérem a vykonával tu funkci tak mizerně jako Babiš , tak byste tu měl pořád anti Novák

nespokojeny ( 16. února 2021 19:01 )

To je zbožné přání především médií a opozice. Slušný člověk nehuláká po náměstích apod....Pokles volebních preferencí je jen mediální masáž.
ANO získá velkou část voličů ČSSD, KSČM - ti zmizí z PS.
Kdyby ODS nezachraňovala přisáté "pijavice" bylo by v PS méně stran a to je jen dobře. ODS by se dala volit, ale bez pijavic. STAN také, ale bez Pirátů.
Ještě to bude zajímavé. Bude se volit, tak, aby hlas "nepropadl" tzn. silné strany a to má ANO velkou šanci.

nespokojeny ( 16. února 2021 18:15 )

Opozice nevládne!!!!
Nemůže, ale také chtít vše diktovat. Kdyby náhodou vládla po volbách do PS 2021, rychle otočí a nebude chtít, aby nová opozice jim diktovala.
Nyní mají pořád jen antibabiš.
Až se dostanou ke korytům, tak se budou neustále vymlouvat zase to je po Babišovi.
Nic od nich nečekám. Bohužel, strany ODS, ČSSD, KDU ČSL, TOP 09 jsem už mnohokrát zažil, ty volit nemohu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa