Josef Machů pracuje jako nástrojář, jeho druhou směnou, láskou i koníčkem je ovocný sad. První z šesti stovek stromů zasadil v roce 1998. Spolu s manželkou a dvěma dcerami tady ošetřuje třešně. meruňky a nově i jahody.

„Je to radost i starost. Budu o sad pečovat, dokud budu moci. Teď jsme trochu víc zacílili na jahody a med,“ svěřil se sadař a včelař.

Kilo za padesát

Nádherně vypadající sladké plody bez chemického postřiku vzali příchozí útokem ve dvou vlnách. Před týdnem při prvním samosběru očesali 200 kilogramů, zbylou část sadu, která potřebovala ještě pár dní na dozrání, v neděli. Za kilogram vlastnoručně natrhaných třešní zaplatí zájemce 50 korun.

„Tip nám už dřív dala kamarádka, ale přijeli jsme až letos. Máme premiéru,“ usmívala se nad plnícím se košíkem paní Erika z Brna. Její partner Honza a syn Honzík neměli u žebříku a v koruně stromu na povídání čas.

Ukrajinka Anna Riabec z nedalekých Pohořelic vzala na třesně dceru Annu a syna Ilšata. „Něco bude na jídlo, něco na marmeládu,“ svěřila se návštěvnice sadu.

 

Sadař Josef Machů zesmutněl jen při dotazu na meruňky. Letošní jaro sklizeň zhatilo. „Mrazy v březnu, dubnu i květnu udělaly své. Meruňky zmrzly. Lidé mi volají, mám pro ně špatnou zprávu. Tak snad za rok bude líp,“ přemítá.

Med podraží

Stesky včelařů, že při nákupu letošní produkce si za sladký produkt pořádně připlatíme, potvrzuje i Josef Machů, sám majitel dvaceti úlů. „Vstupy podražily, obaly, ošetřování včelstev. Prodáváme med květový a pastový ve sklenicích po 950 a 550 gramech. Cena kilogramu kvalitního medu bude kolem dvou set korun, někde asi vyšplhá ještě výš,“ krčí rameny pan Machů.

VIDEO: Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní.

Video
Video se připravuje ...

Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní 

Fotogalerie
10 fotografií