Ovoce a zelenina jsou pro náš organismus velmi zdravé, to ví asi každý. Jenže málokdo už tuší, že záleží i na správném zacházení, protože bez něj můžeme o blahodárné vitaminy snadno přijít. Velký důraz byste proto u ovoce i zeleniny měli klást na jejich sběr či trhání, zpracování a skladování.
Neplýtvejte vitaminy. Máme tipy, jak je zachovat v ovoci a zelenině
1.Zapomeňte na loupání
Podle odbornice Lucie Horeličanové by se zelenina měla co nejméně loupat. Přestože slupka nevypadá nejlépe, zbavit se jí je největší chyba. „Právě v nich je nejvíce vitaminu C a právě v případě zelí nebo salátu, to první co vyhodíme, to má nejvyšší obsah vitaminů,“ uvádí.
2.Ukrojte si větší kousek
Další zásadní chybou je krájení zeleniny na malé kousky. „Každý řez odkryje fytonutrienty a ty okamžitě začnou oxidovat na vzduchu,“ zmiňuje odbornice. Krájením tedy zeleninu i ovoce degradujeme. Ideální není ani strouhání. V případě krájení se pak snažte používat alespoň nerezový nůž.
Nejlepší podle odbornice je konzumovat zeleninu syrovou. V některých případech si to málokdo umí představit, proto je lepší zvolit krátké dušení než vaření. „Vařením při 100 stupních přicházíme o téměř všechen vitamin C i o jiné vitaminy, jako je například vitamin B,“ vypočítává Horeličanová. V případě, že se vaření nedá vyhnout, dávejte zeleninu až do vařící vody. Výjimku tvoří mrkev, která obsahuje betakaroten a ten se uvolňuje lépe, když je nastrouhaná či uvařená. Stejně jsou na tom i rajčata.
Další užitečné rady má Lucia Horeličanová z časopisu Záhradkár:
3.Skladování
Zeleninu bychom neměli skladovat na přímém slunci, ale ideální je také vyhnout se chladničce. Například rajčata v chladničce ztrácejí chuť. Jablkům také stačí pouze chladné místo. Co se týče dlouhodobějšího skladování, mražení je podle odbornice lepší než vaření či zavařování. Na druhé straně vyzdvihuje odšťavňování. „Tím, že se při odšťavňování zbavíme vlákniny, všechny výživné látky a vitaminy jsou hned přístupné pro lidský organismus,“ dodává expertka.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.