Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ročně sníme 166 kilo ovoce a zeleniny. Polovina Čechů si ho nedá pravidelně

Ročně sníme 166 kilo ovoce a zeleniny.
Ročně sníme 166 kilo ovoce a zeleniny.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: bud - 
20. března 2017
06:25

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je důležitou součástí zdravého životního stylu. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby ho každý denně snědl nejméně 400 gramů. To znamená v průměru 4 až 5 kousků. Češi se tím ale příliš neřídí, bezmála polovina ovoce a zeleninu vůbec pravidelně nejí. Doporučenou dávku pravidelně sní jen asi 10 procent lidí a v Evropě tak patříme k nejhorším.

Podle Českého statistického úřadu sní běžný Čech každý rok asi 82 kilogramů čerstvého ovoce a 84 kilogramů zeleniny. Z ovoce jde hlavně o jablka, hrušky a pomeranče, ze zeleniny pak vedle brambor zejména o cibuli, rajčata a okurky. V porovnání s ostatními státy EU na tom jsme ale spíše hůře.

Ovoce a zeleninu si každý den pravidelně nedopřává přes 46 procent Čechů, což patří k nejhorším výsledkům, v EU je to v průměru o 10 procent méně. Více je to jen v Rumunsku, Bulharsku, Lotyšsku a na Slovensku. Mezi největší konzumenty naopak patří Britové a Belgičané. Tam si nejméně jeden kus ovoce a zeleny dají dvě třetiny obyvatel. Vyplývá to z čísel Eurostatu.

Reportér Blesk.cz Matěj Smlsal zjišťoval, proč se ovoce a zelenina v některých obchodech váží u pokladny, a v jiných ne:

Video  Odhaleno: Proč někde váží ovoce na pokladně a jinde ne? A nejblbější dotazy z infocenter v Praze  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

sandokan500 ( 20. března 2017 08:05 )

Naprostá pravda je to šmakuláda.

sandokan500 ( 20. března 2017 08:02 )

To mysli ten prestitut ty chemický sracky v marketech.Sám nekupuju nic.To se raději plahočím na zahradě a udělám si svoje.Než jíst to krásně nablejskané,. tak to raději nic a jsem na tom lépe.Vždyť to jsou chemický bomby to s ovocem a zeleninou nemá co dělat.Vše je sklizeno nedozrálé a uměle chemicky to potom dozrává ve skladech.Viz jahody chemické bez chuti a bez zápachu vydrži dlouho.Domací poze několik hodin.To je ta chemie.

Zobrazit celou diskusi