Ročně sníme 166 kilo ovoce a zeleniny. Polovina Čechů si ho nedá pravidelně
Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je důležitou součástí zdravého životního stylu. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby ho každý denně snědl nejméně 400 gramů. To znamená v průměru 4 až 5 kousků. Češi se tím ale příliš neřídí, bezmála polovina ovoce a zeleninu vůbec pravidelně nejí. Doporučenou dávku pravidelně sní jen asi 10 procent lidí a v Evropě tak patříme k nejhorším.
Podle Českého statistického úřadu sní běžný Čech každý rok asi 82 kilogramů čerstvého ovoce a 84 kilogramů zeleniny. Z ovoce jde hlavně o jablka, hrušky a pomeranče, ze zeleniny pak vedle brambor zejména o cibuli, rajčata a okurky. V porovnání s ostatními státy EU na tom jsme ale spíše hůře.
Ovoce a zeleninu si každý den pravidelně nedopřává přes 46 procent Čechů, což patří k nejhorším výsledkům, v EU je to v průměru o 10 procent méně. Více je to jen v Rumunsku, Bulharsku, Lotyšsku a na Slovensku. Mezi největší konzumenty naopak patří Britové a Belgičané. Tam si nejméně jeden kus ovoce a zeleny dají dvě třetiny obyvatel. Vyplývá to z čísel Eurostatu.
Reportér Blesk.cz Matěj Smlsal zjišťoval, proč se ovoce a zelenina v některých obchodech váží u pokladny, a v jiných ne:
Naprostá pravda je to šmakuláda.