Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po brexitu se měly vypsat volby, říká politička Šojdrová. A nabádá Česko k euru

Autor: Jakub Veinlich - 
17. března 2017
06:15

Proces vystoupení Velké Británie z Evropské unie může oficiálně začít. Královna Alžběta II. podepsala potřebný zákon. Ten aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy. Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) Blesk.cz řekla, že Britové budou v Unii chybět – ona sama by prý bez nového mandátu brexit v parlamentu nepodpořila. 

Vypadá to, že Evropa bude za dva roky už jen „27hlavá“. Přesně dva roky budou trvat jednání o vystoupení království z EU. Unie tak ale podle Šojdrové utrpí velké ztráty. „Pro mě to znamená obrovské oslabení Evropské unie. Já to považuji za velkou chybu, za velké oslabení,“ řekla Blesk.cz europoslankyně.

Britové měli po brexitu rozpustit parlament

Britové teď v dohodách musejí upravit podobu cestování členů Unie do země, obchodní styky i pobyt občanů Unie ve Spojeném království. Podle Šojdrové ale měl být scénář po brexitu úplně jiný. Stávající poslanci o něm podle jejího přesvědčení neměli vůbec hlasovat.

„Jsem si jistá, že kdybych byla zvolená za stranu, která nepodporovala brexit, tak bych proto prostě nemohla zvednout ruku. Kandidovala bych znovu. Řekla bych, ať jsou nové volby, ať voliči zvolí strany, které odsouhlasí zákon o brexitu,“ nastínila europoslankyně fakt, že by ona sama po referendu v podstatě neakceptovala jeho výsledky. Ale akceptovala by vůli svých voličů. „Po brexitu mělo přijít rozpuštění parlamentu a nové volby. Jsem o tom přesvědčená,“ doplnila.

Evropká unie je podle Šojdrové na rozcestí a vyjednávání o brexitu ji vyčerpává. „Myslím, že z toho mají radost všichni ti, kteří touží po oslabování EU,“ řekla Blesk.cz europoslankyně, kterou prý také děsí stále větší popularita populistů. „Pokud EK bude navrhovat kroky, které předběhnou dobu a vývoj a zbytečně budou brát kompetenci členským státům, tak se budou zbytečně ozývat negativní hlasy z členských států a bude vítězit populismus, podobně jako ve Francii Marine Le Penová,“ dodala politička.

Česko do eurozóny?

Šojdrová proto doufá, že členské státy – už tedy bez Velké Británie – budou velmi vážně diskutovat o scénářích, jak Unii reformovat. Je také osobně pro to, aby jednotlivé státy naplňovaly své závazky mnohem důsledněji.

Příkladem by mohla jít podle Šojdrové i Česká republika. Kdyby prý bylo na ní, doporučovala by, abychom se připojili do eurozóny – tedy přijali euro. „Myslím si, že ve chvíli, kdy je Evropská unie v mentální krizi, tak v této chvíli by byl takový projev proevropský,“ uzavřela Šojdrová, která bývala místopředsedkyni KDU-ČSL a také léta poslankyni českého parlamentu.

Podívejte se, jak komentoval brexit bývalý český prezident Václav Klaus: 

Video  Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

joudajoudovy ( 18. března 2017 08:38 )

uz jste nekoho videl, aby si dobrovolne pod sebou uriznul vetev a byl zbaven pamlsku ze zlateho koryta? staci se podivat, jak toto uskupeni jedna s "burici" v eu parlamentu? vykazani z jednani, snizeni platu atd. a proc si myslite, ze zakon o zbranich prisel k jednani? aby se lide nemohli branit proti najezdnikum z vychodu a afriky. o tomto nebezpeci vi i sobotka s chovancem, ale do voleb nic neprozradi a po volbach to svedou na kvoty. anglani vedi, proc z unie prchaji....

308win ( 18. března 2017 01:50 )

€ nikdy pryč z tady toho blázince.

prycsnima ( 17. března 2017 08:33 )

 Ta darmožroutka ať radši drží pi ču. Inflační Euro a celá EU stojí za ho vno!

kamcerka ( 17. března 2017 08:32 )

Táhle ženská je fakt blbka. Pozoruji ji, ještě nebyla europoslankyně. Mluví, co ji slina na jazyk přinese a pak se divíme, kam EU spěje. Někdo by ji měl poradit, že mlčeti je zlato, jinak se odhalí, že je to blbec a korunovaný !!!!

joudajoudovy ( 17. března 2017 07:52 )

ono by stacilo, kdyby ze svych eu poslaneckych nahrad prispela na berlicky maleho frantiska, kdyz uz je ta katolicka..... ale co chtit od flaternickach porkytcu, kteri kazi vodu a piji vino!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa