Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Klacek pod nohy“ brexitu: Soud rozhodl, odchod z EU musí potvrdit parlament

Autor: bru/ČTK - 
24. ledna 2017
11:07

Britský nejvyšší soud dnes rozhodl, že vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z Evropské unie souhlas parlamentu. To by podle pozorovatelů mohlo zpozdit začátek procesu vystoupení z evropského bloku. Verdikt ale nezvrátí výsledek červnového referenda, ve kterém se pro takzvaný brexit rozhodli britští voliči.

Britští poslanci tak podle deníku The Guardian začnou v příštích dnech projednávat zákon, který vládě umožní zahájit s Bruselem rozhovory o odchodu.

Očekává se, že parlament bude výsledek lidového hlasování respektovat. Labouristická opozice ale už dříve uvedla, že bude usilovat o to, aby poslanci měli šanci brexitové vyjednávání ovlivnit.

Vše o brexitu čtěte na Blesk.cz ZDE >>

Obrazem: Připomeňte si dění kolem vystoupení Británie z EU

nabuchodonozor ( 24. ledna 2017 13:15 )

EU se stává nedobrovolným spolkem států, které (ač by chtěli) nesmí z tohoto hnusného spolku vystoupit. Pamatuji se, když jsme do EU vstupovali, jak někdo vznesl dotaz, jakým způsobem se bude moci ukončit členství v EU. Tehdy se na něj všichni dívali, jako na pomatence. Měli jsme to mít někde zakotvené, že lze vystoupit. Hitler by byl spokojen, konečně "tisíciletá říše".

Zobrazit celou diskusi