Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brexit možná začne už v březnu. Britská opozice se ale musí přestat hádat

Autor: ČTK - 
31. ledna 2017
15:20

Jednání britského parlamentu o začátku odchodu Británie z Evropské unie vážně rozděluje opoziční Labouristickou stranu. Sporem je aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy, kterou brexit začne. Lídr labouristické strany Jeremy Corbyn nařídil svým poslancům, aby vládní návrh podpořili. Jenže někteří zákonodárci odmítli uposlechnout, uvedl v úterý web BBC. Vláda věří, že poslanci text schválí a že bude moci zahájit brexit na summitu EU 9. března v Bruselu, uvedl list The Times.

Proti zahájení brexitu jsou kromě některých labouristů i opoziční liberální demokraté a skotští poslanci. Nepodpořit vládu se rozhodl také bývalý konzervativní ministr Ken Clarke. „Lidem se (v kampani) lhalo o tom, jak těžkým procesem brexit bude,“ vysvětlil BBC svůj odpor někdejší kandidát na předsedu labouristů Owen Smith. Oponenti připravili desítky dodatků, které se projednají především příští týden.

Očekává se, že poslanci text ke spuštění brexitu po bouřlivých diskusích nakonec schválí, a to nejspíš 8. února. A to přesto, že většina z nich v referendu loni v červnu hlasovala pro setrvání Británie v Unii. Jsou nyní totiž přesvědčeni, že je nutné respektovat vůli voličů, kteří v referendu odsouhlasili ukončení členství země v EU.

Zákon musí odsouhlasit královna

„Bez ohledu na to, jak lidé loni hlasovali nebo působili v kampani, uskutečnilo se v červnu 2016 regulérní a demokratické hlasování. A ať si o tom myslíme cokoli, víc lidí hlasovalo pro odchod. Myslím, že je správné to ze strany vlády respektovat a spustit proces podle článku 50. I poslanci jako já by měli respektovat a přijmout tento výsledek a podpořit zákon,“ prohlásila republikánská poslankyně Nicky Morganová, která před referendem vedla kampaň za setrvání Británie v Unii.

Návrh zákona k zahájení brexitu předložila poslancům vláda na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož podobný závažný krok musí kabinetu schvalovat parlament. Po očekávaném souhlasu sněmovny posoudí text Sněmovna lordů. Posledním krokem má být odsouhlasení zákona o brexitu královnou Alžbětou II. Vláda slíbila evropským partnerům, že až dvouleté jednání o podmínkách brexitu zahájí do konce března.

Podle deníku The Times vláda požádala zákonodárce, aby schvalovací proces skončil do 7. března. To má podle listu umožnit premiérce Therese Mayové aktivovat článek a spustit rozhovory již na summitu EU 9. března v Bruselu.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE >>

Zobrazit celou diskusi