Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brexit bude, tvrdí politolog. Parlament se kvůli volbám lidu nevzepře

Autor: Alexandr Božilov - 
2. ledna 2017
05:50

Britský nejvyšší soud projednává odvolání vlády proti rozhodnutí vrchního soudu, podle něhož se k odchodu Británie z Evropské unie ještě musí vyjádřit britský parlament. Rozhodnutí padne v lednu. Podle politologa Alexandera Tomského jde však jen o formalitu a termín zahájení rozhovorů mezi Británií a EU to neohrozí.

„Myslím si, že ten nejvyšší soud, Supreme Court, v podstatě potvrdí názory těch soudců vrchního soudu, protože oni jsou vlastně jedna klika. Oni samozřejmě nesouhlasí s tím brexitem, ale nemohou moc dělat,“ míní Tomský, který v Británii řadu let pobýval.

Video  Alexander Tomský o brexitu  - Petr Soukup, Alexandr Božilov
Video se připravuje ...

Vláda podle něj vždy měla právo rozhodovat o mezinárodních smlouvách. Pokud nakonec dojde na hlasování v parlamentu, budou muset poslanci uznat vůli lidu, přestože jich je většina proti brexitu. V opačném případě by totiž zákonodárci „porušili nepsanou britskou ústavu“.

Velkou roli prý hraje také osobní zájem poslanců. „Všechny obvody s výjimkou středního Londýna a některých univerzitních měst jako Cambridge a Oxford volily pro brexit. Většina těch poslanců, kteří by se odvážili takto hlasovat (proti výsledkům referenda), by prohrála příští volby,“ připomíná Tomský důležitou skutečnost.

Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci Brexitu. Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci Brexitu. | ČTK, EPA, REUTERS

Lidem, kteří hlasovali pro setrvání Británie v EU, šlo podle Tomského primárně o obchodní vztahy. „Myšlenka, že by Anglii vládla Evropa, je pro většinu lidí absurdní. Jim šlo především o ten společný trh, protože je to obchodní a průmyslová země,“ uzavírá Tomský.

ivoadler ( 2. ledna 2017 09:18 )

Jsem rád, že Británie odejde. Pořád se chovala jako bývalá koloniální mocnost. Churchil dělal všechno možné i nemožné, aby její kolonie udržel. Teprve po odchodu z EU to bude normální evropská země. Ku prospěchu ostatních evropských zemí.

Zobrazit celou diskusi