Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opustí Britové EU? Jak brexit tipuje Sobotka, Babiš, Kalousek a další lídři

  • Autor: Václav Lang - 
    22. 6. 2016
    15:55

    Opustí Británie Evropskou unii, nebo v ní zůstane? Takovou otázku si nekladou jen obyvatelé Spojeného království, ale i zbytek světa. Blesk.cz oslovil špičky české politiky, aby si tiply, jak čtvrteční referendum dopadne. Politici měli za úkol rozhodnout se mezi variantou Leave (odejdou z EU) a Remain (zůstanou v EU). Podívejte se na 10 jejich odpovědí.

  • 1.Sobotka (ČSSD): Zůstanou, ale bude to těsné

    „Věřím, že zůstanou v EU. Ale bude to těsné,“ odpověděl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | ČTK

  • 2.Babiš (ANO): Zůstanou

    „Zůstanou v EU. Remain,“ napsal vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

    Vicepremiér Andrej Babiš (ANOO) Vicepremiér Andrej Babiš (ANOO) | ČTK

  • 3.Bělobrádek (KDU-ČSL): Uvidíme

    Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek svůj odhad nesdělil. „Uvidíme,“ odpověděl pouze.

    Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) | Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 4.Kalousek (TOP 09): Přeji si, ať zůstanou

    „Přeji si, aby zůstali na palubě, ale jak to dopadne, neví nikdo,“ konstatoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na dotaz, jaký je tedy jeho odhad, dodal: „Člověk tipuje to, co si přeje.“

    Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek | Robert Klejch, archiv Blesku

  • 5.Fiala (ODS): Netipuji, nesázím

    Předseda ODS Petr Fiala výsledek odhadovat nechtěl. „Netipuji a nesázím se nikdy – pracuji s fakty a daty – tak to tak prosím berte, přece jen jsem politolog,“ odpověděl.

     

    Připojil ale komentář k referendu: „Jak brexit dopadne, neví nikdo, mnoho Britů se bude rozhodovat na poslední chvíli. Kvůli ČR doufám, že Británie v EU zůstane. Bez Británie by to byla jiná EU – zájmy naší země by se prosazovaly ještě hůře než dnes. Británie je spojencem v naší snaze o reformu EU. Kdybych však žil v Británii, velice bych své rozhodnutí zvažoval a ptal se sám sebe, zda chci žít v přeregulovaném společenství, které nejeví moc známek vůle po reformě.“

    Předseda ODS Petr Fiala Předseda ODS Petr Fiala | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 6.Filip (KSČM): Zůstanou

    „Myslím, že nepřistoupí (k brexitu - pozn. red.),“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

    Šéf českých komunistů Vojtěch Filip Šéf českých komunistů Vojtěch Filip | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 7.Gazdík (STAN): Po vraždě zůstanou

    Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík se rovněž nedomnívá, že by se Britové přiklonili k brexitu. „Ještě před pár dny bych řekl, že jistě odejdou. Po vraždě paní poslankyně Coxové a závěru kampaně říkám Nevystoupí – Remain,“ uvedl.

    Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík | Archiv Blesku

  • 8.Černoch (Úsvit): Odejdou

    „Leave,“ odpovědel jednoznačně šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

    Místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch Místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch | Blesk / Petr Novotný

  • 9.Stropnický (SZ): Zůstanou

    „Zůstanou. Rozhodne otřes z brutality zastánců odchodu, který se projevil vraždou labouristické poslankyně,“ uvedl šéf Strany zelených Matěj Stropnický.

    Matěj Stropnický, šéf Strany zelených Matěj Stropnický, šéf Strany zelených | ČTK

  • 10.Veleba (SPO): Zůstanou

    „Domnívám se, že nepřistoupí (k brexitu), i když by brexit EU prospěl. Po každém zemětřesení přichází obnova a rekonstrukce,“ řekl předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

    Předseda SPO Jan Veleba Předseda SPO Jan Veleba | Archiv Blesku

ohrazenice ( 25. června 2016 09:07 )

Čtu PL a nezdá se mi že jsou cenzurovaný jako Rudé Právo, Blesk, Mladá Fronta a ostatní tisk.

aaobcanka ( 22. června 2016 21:29 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy médiím. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je zvykem. Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích ! Sorry-raději hned,nemáme čas na účelové stíhání policejně-politicko-mediálně-justiční mafií.

Ajenka ( 22. června 2016 19:33 )

Ano je to tak. Nikdy jim nedovoli, aby EU opustili, i kdyby pro vystoupeni hlasovalo 90% obyvatelstva. Vse je jiz predem rozhodnuto.

james ( 22. června 2016 19:01 )

Věřím, že odejdou. I ti nerozhodnutí nebudou chtít zklamat svou královnu a rozhodnou se pro odchod z bruselského sojuzu.

mandat ( 22. června 2016 16:58 )

Cela politicka elita EU j zkorumpovana,jinak neni mozne, ze se deje to,co se deje.Tahaji sem kriminalni parazity a jeste jim za to plati,jak nas systematicky terorizuji a likviduji.Vse je zmanipulovane, i kdyby 90% Anglicanu reklo ne, ven z EU, tak zmanipulovane volby reknou, YES, jsme nadale v EU.Je to neskutecny bordel.Kdyby Anglie odesla z EU,tak se cely ten paskvil EU rozpadne.Vse je umele udrzovane, jen se diktuje a okrada.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa