Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zůstat, nebo odejít z EU? Kampaně o brexitu jdou do finále, napětí stoupá

Autor: bru/ČTK - 
22. června 2016
07:33

Británii dnes čeká poslední den kampaně odpůrců i příznivců členství v Evropské unii. Ve čtvrtek se až 46,5 milionu voličů vydá do volebních místností odpovědět na otázku, zda si přejí zůstat součástí evropského bloku. Výsledek referenda bude zřejmě velice těsný, jak ukazují průzkumy veřejného mínění, které žádný z obou táborů nepovažují za přesvědčivého favorita.

Do vraždy prounijní poslankyně Jo Coxové, která se odehrála minulý čtvrtek, sondáže naznačovaly vedení kritiků Evropské unie. Poté ale začal posilovat tábor usilující o setrvání ve svazku s Bruselem. Sázkové kanceláře dlouhodobě očekávají vítězství zastánců unie.

Měl by přijít i „czexit“? Hlasujte v referendu nanečisto

Vypsání referenda slíbil britský premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, které jeho konzervativci loni v květnu nakonec přesvědčivě vyhráli. V únoru se premiér dohodl se šéfy států a vlád EU na nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem a nyní vede kampaň za pokračování členství své země v unii.

Za odchod z unie bojují vedle protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage i mnozí Cameronovi spolustraníci, především bývalý londýnský starosta Boris Johnson či ministr spravedlnosti Michael Gove.

hejhej ( 22. června 2016 09:50 )

Britové si rozhonou sami. To žvanění kolem a různá debilním doporučení jsou k ničemu. Čím více se doporučuje, tím více se odrazuje.

joudajoudovy ( 22. června 2016 09:03 )

mnoho povyku pro nic, stejne to dopadne jako pri volbach v rakousku. amik nic nepusti z rukou....

bizon_pepa ( 22. června 2016 08:26 )

Zajímavé je, že všichni říkají jaké škody budou, když Británie vystoupí. Ale nikdo se nezabývá tím jaké budou, když nevystoupí.

Zobrazit celou diskusi