Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta Londýna jde proti vládě a Cameronovi. Volá po vystoupení Británie z EU

Autor: ČTK, val - 
21. února 2016
18:59

Londýnský starosta Boris Johnson se přidal na stranu těch, kteří volají po vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Vlivný konzervativní politik to v neděli řekl novinářům. Podle britských médií bude Johnsonův postoj výraznou vzpruhou pro zastánce odchodu Británie z unie v kampani před červnovým referendem. Podle svérázného a populárního starosty EU ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole.

Politik považovaný za možného budoucího vůdce britských konzervativců se tak postavil proti současnému lídru strany a premiérovi Davidu Cameronovi. Tento týden Cameron na summitu EU vyjednal nové členské podmínky pro Brity a doporučil spoluobčanům, aby se v červnovém referendu vyslovili pro další členství Británie ve zreformovaném evropském bloku.

„Po třiceti letech, co o tom jen píšeme, máme šanci něco udělat. Rád bych viděl nový vztah více založený na obchodu a spolupráci,“ oznámil Johnson reportérům shromážděným před jeho londýnským domem. Jeho postoj bude podle britských médií výraznou vzpruhou pro zastánce odchodu Británie z unie v předreferendové kampani.

Cameron: Jen iluze nezávislosti

Cameron, který v sobotu rozhodl o vypsání plebiscitu na 23. červen, v neděli varoval stoupence odchodu z EU před podléháním „iluzi nezávislosti“. K táboru těch, kteří chtějí odchod Británie, se hned v sobotu, kdy Cameron výsledky svého vyjednávání v Bruselu oznámil vládě, přihlásilo šest členů britského kabinetu. Velká většina ministrů však stojí za premiérem.

Cameron v neděli v televizním diskusním pořadu Andrewa Marraznovu obhajoval to, co dohodl v dlouhých nočních jednáních v Bruselu. „Budeme silnější ve světě, naše země bude bezpečnější. Budeme bezpečnější jako členové EU, protože budeme moci pracovat s partnery, budeme početně silní v nebezpečném světě. Nač zvyšovat riziko? Nemáme to zapotřebí, protože jsme vyjednali dobrou dohodu,“ řekl.

Johnsonovi premiér vzkázal, že považuje za nesprávné spojovat síly s táborem Nigela Farage, tedy s předsedou protievropské strany UKIP.

Londýnský starosta Boris Johnson proslul svou svérázností a bezprostředností. Podívejte se, jak si nedávno zahrál ragby:

 

 

aaobcanka ( 23. února 2016 09:24 )

EU vybírá peníze od členských států a pak je rozhazuje sociální politikou migrantům, kdy jejich dětem, které však žijí v jejich domovských státech, dávají od 5000 Kč (NSR) do 16 000 Kč (Dánsko)/měsíc. Paroubek vysvětlil toky peněz do a z EU. V případě ČR jsou to prý dotace 550 miliard Kč / 8 let a za stejnou dobu si vezme EU od nás 1 920 miliard Kč ! http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/395588-seskrtat-socialni-davky-se-chystaji-i-dalsi-zeme -eu-prijdou-o-ne-zrejme-i-cesi.html Německo vyplácí přídavky na děti ve výši 190 eur (5140 Kč) měsíčně 70 tisícům cizinců, jejichž děti žijí v jejich domovských státech. Dánsko : cizinec dostává na 2-leté dítě v přepočtu až 590 eur/měsíc(16000 Kč).

ollo ( 22. února 2016 08:18 )

Máme se lépe jako člemové EU? Jak to, že platy u nás jsou tak nízké a na západ od hranic je jiná EU? LIdl hledá prodavačky, plat 13000 Kč, Lidl v BRD plat 60000 Kč, je snad česká prodavačka méně pracovitá??? Myslím, že nás drží při zemi, jsme průmyslová země a jsme na tom hůře než než ua totáče - silnice, zdravotnictví, školství apod.

joudajoudovy ( 22. února 2016 07:40 )

doufam, ze to anglani rozseknou a unii opusti. kdyz se jako prvni v evrope umeli postavit proti hitlerovi, snad svrhnou i merkel, ktera se pasovala do vladkyne evropy.

asijo ( 22. února 2016 03:00 )

Naštěstí jsi tu jediný jednochý,tak je to zatím OK:

santikxauz ( 22. února 2016 02:59 )

Takového starostu by jsme potřebovali,češi také chtějí vystoupit.

Zobrazit celou diskusi