Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deset nejkrásnějších měst na světě: Kam se letos vydat podle Lonely Planet?

/
  • Koloseum
    21. února 2016 ● 13:34

    Přemýšlíte, kam se letos vydat na eurovíkend či na krátký poznávací zájezd? Nejznámější vydavatel cestopisů Lonely Planet zveřejnil seznam deseti nejkrásnějších měst na světě. A najdou se na něm i utajené klenoty, které teprve čekají na velké odhalení.

  • 1.

    10. Řím

    Všechny cesty vedou do Říma! Jedno z nejstarších evropských měst a zároveň italské kulturní centrum nemůže na seznamu nejkrásnějších měst podle Lonely Planet chybět ani letos. Město zaslíbené milovníkům historie i romantikům nabízí nepřeberné množství dechberoucích památek datovaných až do dob starověkého Říma. Povinností každého turisty je návštěva Kolosea, Pantheonu a Římského fóra. Když už budete v Římě, určitě si udělejte cestu i do nejmenšího státu na světě a sídla hlavy katolické církve, Vatikánu.
    Koloseum
    Autor: profimedia.cz
  • 2.

    9. Nashville

    Nashville je po New Orleansu druhým nejvýznamnějším městem pro milovníky hudby, zejména country. Sídlí zde snad všechna důležitá nahrávací studia a v místních barech a klubech se velmi často konají živá hudební vystoupení. Hlavní město Tennessee nabízí spoustu možností kulturního vyžití, památek a architektonických skvostů. Navíc si tu přijdou na své i milovníci sportu, hraje se tu hokejová NHL a sídlí tu i fotbalový tým.
    Nashville
    Autor: Profimedia
    Nashville
    Autor: Profimedia
  • 3.

    8. Manchester

    Mekka fotbalových fanoušků se nalézá na severozápadě Anglie a mimo sportu je toto město známé především jako centrum umění a průmyslu. Střed města je zapsán na seznamu památek chráněných UNESCO a za vidění tu stojí mimo jiných památek třeba městská radnice. Rodiště skupiny Oasis je také vyhlášeno jako skvělé místo pro nakupování. Ať už hledáte cokoliv, v Manchesteru si určitě přijdete na své.
    Radnice v Manchesteru
    Autor: Profimedia
  • 4.

    7. Freemantle

    Freemantle je malé městečko v Západní Austrálii nalézající se na předměstí Perthu. Město založené v 19. století lemují starobylé budovy hodné obdivu, a ačkoliv jste o něm možná ještě neslyšeli, určitě stojí za návštěvu. Cestovatelé se do přístavního města sjíždí za živou muzikou a plejádou barů, restaurací, kaváren a výčepů s dobrým pivem.
    Freemantle
    Autor: Profimedia

  • 5.

    6. Bombaj

    Třináctimilionové město je pro každého cestovatele jedno velké bludiště. Bombaj je nejlidnatějším a zároveň nejbohatším indickým městem a je to na něm vidět. Je také domovem indického filmového průmyslu, tzv. Bollywoodu. Ve městě není moc památek, ale za návštěvu určitě stojí Brána Indie, mešita Haji Ali Dargah a chrám Mahálakšmí.
    Bombaj
    Autor: Profimedia
  • 6.

    5. Rotterdam

    Druhé největší nizozemské město je známé obrovským přístavem a skvostnou architekturou. Při návštěvě města určitě neopomeňte navštívit nejvyšší vyhlídkovou věž v zemi Euromast (185 m), ze které se vám naskytne fantastický výhled na celé město a mnohem dál. Pokud se půjdete projít do největšího evropského přístavu, pak zavítejte k největší nizozemské osobní lodi De Rotterdam, která zde kotví. Každý návštěvník by měl vidět i krychlové domky Kijk-Kubus. Stejně jako všude v Nizozemsku, i v Rotterdamu je nejlepší poznávat město na jízdním kole.
    Kijk-Kubus v Rotterdamu
    Autor: Profimedia
  • 7.

    4. George Town

    Jedno z mnoha krásných malajsijských měst se díky nádhernému historickému centru plnému koloniálních budov v roce 2008 dostalo do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Nejdůležitější město ostrova Penang vzniklo teprve před třemi staletími a dnes čítá početnou dvouapůlmilionovou populaci. Místní kulturu tvoří směsice čínských, muslimských, hinduistických i křesťanských prvků. V těsných uličkách George Townu můžete obdivovat starou architekturu, navštívit rušné trhy a užívat si večerní zábavy.
    Chrám v George Townu
    Autor: Profimedia
  • 8.

    3. Dublin

    Irská metropole je rájem pro mladé. Ze zhruba půlmilionové populace je přibližně 40 procentům méně než 30 let a na životě ve městě je to znát. Dublin se zcela odlišuje od vzhledu moderních evropských měst a atmosféru tu tvoří georgiánské a viktoriánské domy, nikoliv prosklené kanceláře, jak je to typické jinde v Evropě. Irská metropole láká k dlouhým procházkám a obdivování místní jedinečné architektury.
    Dublin
    Autor: Profimedia
  • 9.

    2. Quito

    Hlavní město Ekvádoru je považováno za světové dědictví, zapsané též na seznamu UNESCO. Město leží na východním svahu aktivního vulkánu Pichincha (4794 metrů) a návštěvníkům nabízí úchvatné pohledy na okolní hornatou krajinu. Quito cestovatelům nabízí dobře zachovalé historické centrum, které patří ke klenotům Jižní Ameriky. Na své si tu přijdou jak baťůžkáři, tak nároční cestovatelé.
    Quito
    Autor: Profimedia
  • 10.

    1. Kotor

    Pro většinu lidí neznámé městečko v Černé Hoře je podle Lonely Planet jasnou jedničkou pro letošní rok. Jedno z nejlépe zachovalých středověkých měst v Evropě se nachází v malebném údolí a pyšní se výjimečnými historickými budovami. Návštěvníci se tu mohou procházet ve zdánlivě nekonečném bludišti uliček a náměstí a kochat se nádhernou architekturou. Pokud se letos chystáte do Černé Hory nebo na Makarskou riviéru, určitě si udělejte menší zajížďku a prozkoumejte tento klenot ukrytý v hlubokém zálivu na pobřeží Jaderského moře.
    Kotor
    Autor: Profimedia
    Kotor
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy