O vroucí řece v Peru mezi místními dlouho kolovaly povídačky, ale nikdo z odborníků nevěřil, že skutečně existuje. V oblasti totiž podle geologů neexistuje potřebná geotermální aktivita, která by takový jev způsobila. Jenže příroda vědce opět překvapila.

Legendu o vroucí řece zaslechl i geolog Andrés Ruzo. Tomu jeho dědeček vyprávěl příběh o španělských dobyvatelích, kteří se vydali do Amazonského pralesa hledat zlato, ale vrátili se vyděšení k smrti. Jedním z důvodů byla právě i podivná řeka.

Ruzo se proto před pěti lety vydal pátrat do srdce Amazonského pralesa, kde chtěl ověřit, co je na legendě pravdy. Ačkoliv odborná komunita existenci vroucí řeky v tomto místě odmítala, geolog hluboko v pralese objevil poklad.

Andrés Ruzo nedaleko peruánského města Pucallpa narazil na asi šestapůlkilometrovou říčku, která skutečně vřela. V nejširším místě měří 25 metrů a je hluboká šest metrů. Voda v ní je tak teplá, že byste si z ní uvařili čaj. "Kdybych do ní strčil ruku, tak bych na ní během půlsekundy měl popáleniny třetího stupně. Pád do řeky by znamenal jistou smrt," popsal Ruzo, který o svém objevu napsal i knihu.

Vroucí řeku napájí horké prameny, ale i přesto se jedná o opravdový unikát, protože v okolí neprobíhá žádná vulkanická aktivita. "Vroucí řeky ve světě existují, ale obvykle v okolí vulkánů. Je potřeba opravdu silný zdroj tepla, aby vznikl takový geotermální projev," vysvětlil geolog.

Andrés Ruzo se nyní snaží mystickou řeku uchránit před ničivou sílou lidstva. Okolní prales totiž pomalu mizí kvůli rozsáhlé těžbě dřeva, a pokud to tak bude pokračovat, brzy z něj vůbec nezbude nic.

Video
Video se připravuje ...

V srdci Amazonského pralesa se nalézá vroucí řeka Facebook/The Boiling River Project - Devlin Gandy, Sofía Ruzo, Andrés Ruzo

Fotogalerie
11 fotografií