Mladý polský pár cestovatelů chtěl vidět kus světa, ale nemohli si dovolit nákladnou cestu. Rozhodli se tedy pro velmi netradiční způsob, jak procestovat zeměkouli. Jejich příběh o tom, že cestování není jen o penězích, je opravdu inspirující.

Karol Lewandowski a Aleksandra Slusarczyk si v roce 2010 za necelých patnáct tisíc korun koupili starou dodávku, hodili ji do pucu a vyrazili na cesty. Během šestileté cesty s autem najezdili přes 150 tisíc kilometrů po pěti světadílech a zvládli udržet náklady na těžko uvěřitelných 200 korunách za den.

„Hodně lidí se nás ptá, jak je možné, že jsme při cestování udrželi náklady na 200 Kč za den, tak se to pokusím trochu osvětlit. Největší výdaje byly samozřejmě za naftu, proto po cestě nabíráme i ostatní lidi, kteří se s námi poté na palivo skládají. Jezdíme pomalu a na jednom místě zůstáváme i několik dní, abychom ušetřili. Lidé si od nás objednávají pohlednice z celého světa, tak jim pohled pošleme výměnou za peníze na litr nafty,“ vysvětluje pár cestovatelů.

Karol a Aleksandra také zbytečně neutrácí za drahé ubytování a místo toho přespávají v dodávce či ve stanu. Někdy je k sobě domů pozvou i místní obyvatelé. „Jídlo si kupujeme v supermarketu a jíme jen, co si uvaříme, takže neutrácíme ani v restauracích,“ píšou dále na svém webu. Auto se naučili během dlouhé cesty opravovat sami.

Mezi světadíly Karol a Aleksandra cestovali pomocí nákladních lodí. S převozem auta přes oceán jim pomohli sponzoři, kteří výměnou za peníze dostali inzertní plochu na autě.

Momentálně jsou Karol i Aleksandra zpět v Polsku, není ale vyloučeno, že se již brzy znovu vydají na cestu. Na zážitky z cest mladého páru se můžete podívat ve velké galerii pod článkem.

Fotogalerie
20 fotografií