Brit Jordon Cox (18) je mezi kamarády pověstný svou šetřivostí. O tipech, jak ušetřit, dokonce píše svůj vlastní blog. Teenagera proto dokázalo pořádně naštvat, když si britský železniční dopravce naúčtoval v přepočtu 1700 korun za lístek na vlak z anglického města Sheffield do asi 300 km vzdáleného městečka Shenfield nedaleko Londýna. Obzvláště když ho lístek na vlak v opačném směru stál méně než polovinu.

Jordon proto začal prozkoumávat, jak na zpáteční cestě ušetřit, a narazil na opravdovou kuriozitu! Školák zjistil, že když ze Sheffieldu poletí s nízkonákladovou aerolinkou Ryanair do Milána, Kodaně, Dublinu či Berlína s návratem do Londýna, vyjde ho celá cesta levněji než jednosměrná jízdenka na vlak. A tak se rozhodl tuto absurditu dokázat v praxi.

Cesta domů mu sice trvala 13 hodin oproti 3,5 hodinám vlakem a urazil celkem přes 1600 kilometrů, ale podařilo se mu ušetřit zhruba 250 Kč! Navíc si během sedmihodinového mezipřistání stihl projít kus Berlína.

"Uznávám, že i na moje poměry to je hodně extrémní cesta, jak ušetřit pár korun. Vybral jsem si nakonec Berlín, protože to byla nejlevnější a nejvzdálenější cesta v poměru k utraceným penězům. Také jsem si tam velmi přál zaletět, protože jsem tam nikdy předtím nebyl. Takže tato menší dovolená za méně peněz, než by mě vyšel zpáteční lístek, byla ve finále opravdu úžasná," vysvětlil mladík britskému serveru MailOnline.

Fotogalerie
10 fotografií