Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bitva o Británii: „Brexit“ řeší už i maršál, generál a admirál

Autor: ČTK, mb - 
23. února 2016
11:22

Britové budou 23. června v referendu rozhodovat, zda zůstat v Evropské unii, či nikoliv. Lidové hlasování vyhlásil premiér David Cameron (49), který je zastáncem setrvání země v EU. Do debaty má nyní vstoupit dokonce armáda, vrchní představitelé britských ozbrojených složek se údajně chystají zveřejnit dopis, ve kterém podpoří setrvání země v Evropské unii.

Dopis prý hodlají podepsat generálové Stirrup a Wall, maršál Bramall nebo admirál Boyce. Podle výkvětu britské armády by kvůli hrozbě Islámského státu a „zvýšené ruské agresi“ mělo zůstat Spojené království členem EU.

Totální nesmysl, říkají jiní

S takovou interpretací však nesouhlasí generál Mike Jackson: „Je pravda, že členství v EU poskytuje jistou formu ochrany, ale z mého pohledu se jedná spíše o právní a celkově bezpečnostní rozměr než vojenský. Vojenská ochrana je zabezpečena členstvím v NATO,“ prohlásil generál Jackson pro britská média.

Otázka, zda zůstat, či odejít z EU, vyvolává v Británii vášnivou debatu. Kritici tvrdí, že si Brusel uzurpuje příliš mnoho pravomocí, které by měly zůstat v kompetenci národních států. Dalším ožehavým tématem je migrace z EU do Spojeného království. Země jako jedna z prvních otevřela novým členským státům svůj pracovní trh ihned v květnu roku 2004, za posledních deset let našly v Británii svůj nový domov miliony Poláků, Lotyšů, Litevců, ale i občanů z bývalého Československa. Již tak emocemi nabitou přistěhovaleckou debatu znásobil vstup Rumunska a Bulharska.

Setrvání v EU podporuje britský premiér David Cameron, který se po jednáních s Bruselem vrátil do Londýna a prohlásil, že EU přistoupila na některé požadavky Británie, konkrétně na omezení přídavků a podpory pro migranty z Evropské unie. Podle premiéra by se odchodem z EU nic nevyřešilo: „Ti, kdo chtějí opustit Evropu, vám nedokážou říci, zda britské podniky pak budou mít přístup k jednotnému trhu evropského volného obchodu nebo zda jsou jistá pracovní místa či jak moc stoupnou ceny. Jediné, co vám nabízejí, je riziko v nejisté době – skok do temnoty,“ řekl Cameron.

Proti premiérovi se postavil starosta Londýna Boris Johnson (51), který údajně pomýšlí na křeslo premiéra. Podle Johnsona EU ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole. „Po třiceti letech, co o tom jen píšeme, máme šanci něco udělat. Rád bych viděl nový vztah více založený na obchodu a spolupráci,“ prohlásil Johnson, který chce odchod země z EU. Finanční trh už na slova londýnského starosty zareagoval, libra prudce oslabila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 24. února 2016 10:50 )

Největší hrozba z Ruska je, že si Putin nenechá sr*át od západu na hlavu!

sensey ( 23. února 2016 20:20 )

Josif Vissarionovič Stalin : Papež si na mně stěžuje? A kolik má divizí?

Zobrazit celou diskusi