Třešně jsou doslova nabité zdravím, protože obsahují:

Vitamin C – podporuje imunitní systém, urychluje hojení ran a působí jako antioxidant.

Draslík – důležitý pro správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku.

Vlákninu – podporuje trávení, pomáhá při zácpě a přispívá k pocitu sytosti.

Antokyany a flavonoidy – silné antioxidanty s protizánětlivým účinkem.

Melatonin – hormon, který pomáhá regulovat spánek.

VIDEO: Zkuste recept na ty nejlepší palačinky s ovocem!

Video
Video se připravuje ...

Zkuste recept na ty nejlepší palačinky s ovocem! Videohub

Pozitivní účinky při konzumaci třešní:

Zlepšení spánku – díky přirozenému obsahu melatoninu napomáhají kvalitnějšímu spánku.

Snížení zánětů – třešně mohou pomoct lidem s artritidou nebo bolestí kloubů.

Podpora regenerace – sportovci ocení schopnost třešní urychlit zotavení svalů po fyzické zátěži.

Detoxikace organismu – třešně podporují činnost jater a ledvin. Prevence kardiovaskulárních onemocnění, díky antioxidačním látkám chrání cévy a srdce.

Zpomalení stárnutí pleti – antioxidanty bojují proti volným radikálům, které způsobují předčasné stárnutí.

Na co si dát pozor?

Při nadměrném množství, 500 g a více, mohou třešně způsobit nadýmání nebo průjem, zejména u citlivějších jedinců. Lidé s cukrovkou by měli množství konzultovat s lékařem, protože třešně obsahují poměrně hodně cukru (přibližně 13 g na 100 g).

Třešně jsou sice zdravé, ale u některých lidí mohou působit nadýmavě, zvláště pokud se konzumují ve velkém množství nebo nalačno. Nedoporučuje se je kombinovat s těžkými jídly ani zapíjet velkým množstvím vody – mohlo by to vést k nepříjemnému kvašení v žaludku.