Máte velkou úrodu třešní a přemýšlíte, jak s ní naložit? Možností je spousta. Koláč, plněné knedlíky, marmeláda, kompot… My vám ale v našem článku poradíme, jak ještě upotřebit jádro plodu, tedy pecku, která je nám většinou na obtíž a nakonec končí v koši... Je pravda, že odpeckovávání třešní není zrovna zábava, ale věřte, že stojí za to si pecky ponechat a dále je použít. Pecky totiž můžou být prospěšné našemu zdraví – ne však zevnitř, ale zvenku.

Pecky drží teplotu

Pecky jsou totiž schopné dlouhodobě udržet teplotu, kterou vstřebají z okolí, proto se často používají do léčivých polštářků, které potom umějí ulevit od mnoha neduhů. Nemusíte ale za jejich pořízení utrácet. Můžete si vyrobit doma celkem jednoduše vlastní. Poradíme vám, jak na to.

Příprava: Použijte odpeckovávač

Na polštářek budete potřebovat větší množství pecek (asi jeden litr). Takže ideální „sběr“ budete mít, když děláte vypeckovaný třešňový kompot, džem nebo nějakou jinou velkovýrobní akci. A jistě při tom oceníte šikovnou pomůcku – odpeckovávač, který vám práci hodně usnadní.

Dva způsoby, jak vyčistit pecky

Až budete mít nastřádáno dostatek pecek, čeká vás čištění. Vyzkoušet můžete dva způsoby: pecky povařit, aby zbytek dužiny změkl a odpadl, poté pecky po malých hrstech nasypat do pracího sáčku (nebo staré ponožky) a dlaněmi mnout. Pecky se o drsný froté povrch i samy o sebe budou třít a varem změklé zbytky dužiny půjdou snadno dolů. Potom pecky i sáček propláchněte vodou.

Pecky můžete dát také do myčky na nádobí mezi dva svázané cedníky s většími otvory. Nakonec nezapomeňte na důkladné sušení na sluníčku, aby nezačaly plesnivět. Občas pecky pořádně promíchejte.

Jak na výrobu
Autor: iStock

  • Ušít polštářek zvládne každý. Připravte si šicí stroj, který vám usnadní práci. Ale jistě to také zvládnete i s jehlou a nití v ruce.
  • Velikost a tvar polštářku jsou jen na vás. Počítejte s tím, že vrstva pecek by měla po rozložení tvořit asi tři až pět centimetrů.
  • Vyberte hezkou bavlněnou látku. Ideálně stálobarevnou a odolnou. Nemusí být za každou cenu nová. Můžete zvolit již opranou, například utěrku. Snese zahřátí i mrazení a stoprocentně nebude barvit.
  • Nastříhejte si požadovaný tvar ve dvou kusech, které k sobě pasují. Přiložte je rubem vzhůru a sešijte tak, aby vám zůstala jedna strana otevřená.
  • Pak otočte na líc, vsypte třešňové pecky a zašijte poslední stranu. A je hotovo!

 

Jak polštářek využijete?

Hotový polštářek naplněný peckami využijete jako obklad v mnoha situacích. Výhodou je, že je tvárný a přizpůsobí se každému záhybu těla, na který ho přiložíte. Jelikož třešňové pecky skvěle absorbují teplo a dlouho ho uvolňují, můžete ho nahřát v mikrovlnné troubě, ale také na kamnech, v remosce, na horkém radiátoru nebo žehličkou. Jen pozor, ať si nepopálíte potah polštářku, trouba musí být opravdu mírně vyhřátá a dobu nahřívání bedlivě hlídejte. Polštářek přikládejte na kůži raději přes oblečení nebo ručník.

Nahřáté třešňové pecky vám pak pomůžou při různých zdravotních obtížích, jako jsou bolesti zad, šíje, břicha, kloubů, svalů, také při nachlazení k uvolnění čelních dutin, při migréně a bolestech hlavy. Uleví vám při menstruačních bolestech a oceníte je také hodně při dětských kolikách. Zahřát si můžete také prochladlé končetiny v období zimy.

Polštářek můžete také dát tak na hodinku do mrazáku a rázem budete mít chladivou verzi. Vychlazený polštářek lze využít i při vymknutém kotníku, naraženém kolenu, otoku, při zánětu nebo po štípnutí hmyzem. Studené suché pecky jsou často příjemnější než ledový mokrý obklad.

Jak o něj pečovat?

Polštářek můžete prát v pračce na 30 stupňů. Voda peckám neuškodí. Po praní je ale nechte pořádně vyschnout.